سقف عرشه فولادی چیست؟
اصلیترین کاربرد عرشه فولادی در ایجاد سقفهای مختلف ساختمانی است. بنابراین لازم دانستیم تا تعریف مختصری از سقف عرشه فولادی داشته باشیم.
سقف عرشه فولادی از سال ۱۹۳۹ و با تدوین یک استاندارد صنعتی برای طراحی، اجرا و بهره برداری از این سقف توسط انستیتو سقف فولادی (SDI) به طور رسمی وارد صنعت ساختمان شده است.
سیستم ها و روشهای سنتی اجرای فرآیند ساختمان سازی، از چالش برانگیزترین دغدغههای بشر در سال های اخیر بوده است. نیاز بالا و همچنین افزایش طبقات و به تبع آن، نیاز به سقفهای متعدد همواره از مشکلات معماران بوده است. سرعت اجرا و همچنین وزن سازه، نیاز به تغییرات شگفتی داشت.
سقفهای عرشه فولادی، گامی در راستای صنعتی سازی ساختمان محسوب می شود. چرا که ضمن معرفی الزامات و روش های اجرایی آن در آئین نامههای معتبر بین المللی و تایید آن توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، دارای سرعت اجرایی بالایی است.
استفاده از سقف عرشه فولادی، دست معماران و طراحان را در اجرای طرح های مختلف باز میگذارد. از طرفی سرعت اجرا در آن، نسبت به روش سنتی بسیار بالاتر بوده و یکدستی مناسبی را در سقف ایجاد مینماید.
استانداردهای عرشه فولادی
از زمانی که این پروفیل در ایران استفاده شد، تلاش بر این بود تا طبق بالاترین استانداردها در بازار عرضه شود. این تلاش برای کاهش هزینههای جاری سازه و کنترل خساراتی بود که در تجربیات قبلی به چشم میخورد. عرشه فولادی با توجه به این موضوعات، با استانداردهای زیر ارائه میشود.
مقررات ملی ساختمان (طرح و اجرای ساختمانهای فولادی)
مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن وزارت شهرسازی
استاندارد AISC (استاندارد سازههای فولادی آمریکا)
استاندارد ASTM (انجمن آزمون استاندارد و مواد در آمریکا)
استاندارد BSI (موسسه استاندارد بریتانیا)
استاندارد SDI (استاندارد موسسه مرتبط با تولیدات زیرساختها و عرشه فولادی)
استاندارد SCI (موسسه ساخت و تولید فولاد)
نکات مهم درباره سقف عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی، از مقاطع مختلط دال بتن مسلح بر روی ورق های ذوزنقه ای که به تیرها و شاه تیرهای فولادی متصل می شوند، تشکیل شده است. ورق های ذوزنقهای همان عرشه فولادی است که در بالا درباره آن صحبت کردیم. دال بتن قرار گرفته بر روی عرشه، مقاومت سازه را تامین میکند. اما باید توجه داشت ضخامت مناسبی برای هر نوع کاربرد و سقف مورد نظر انتخاب شود.
قابل ذکر است که سقف عرشه فولادی یکی از اقتصادیترین روشهای ساخت سقف، شناخته شده است. از فاکتورهای صنعتی سازی میتوان به سرعت بسیار بالای اجرا و حذف متریال اشاره نمود. و از آنجا که روشهای سنتی وقت گیر و پرهزینه است، از این رو، سقف های عرشه فولادی را می توان جایگزین مناسبی برای سیستمهای سنتی در نظر گرفت.
مزایای عرشه فولادی
از مزایای عرشه فولادی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
عرشه فولادی، فراوان بوده و دسترسی آسانی در بازار دارد.
اجرای راحت این سازه، موجب کاربرد گسترده آن شده است.
وزن کم عرشه، موجب کاهش هزینه نهایی سازهها شده و کارگران کمتری برای جابهجایی و بالا بردن ورقها نیاز است.
با وجود این سازه، نیاز به بلوکهای بتنی حذف شده و بتن کمتری برای استحکام بخشیدن به سقفها نیاز است.
ایمنی سازه برای مواجهه با مخاطرات طبیعی همچون طوفان و زلزله افزایش پیدا میکند.
با وجود عرشه فولادی، میلگردهای کششی حذف میشوند و یا تعداد آنها به حداقل میرسد.
شکل خاص این ورقهای فلزی، امکان دپوی آنها را در فضای کوچکتری فراهم کرده است. در نتیجه هزینه انبارداری آنها نیز کاهش پیدا میکند.
استفاده از این پروفیل بسیار مقرون به صرفه است.
عرشه فولادی چگونه تولید میشود؟
به فرآیند شکل دهی و تولید عرشه فولادی، رول فرمینگ گفته میشود. رول فرمینگ تشکیل شده از دو واژه رول به معنای غلتک و فرمینگ به معنای شکل دهی است. در این فرآیند ورق فولادی به کمک یک سری غلتک به شکل خاصی در میآید.
ماده اولیه تولید عرشه فولادی ورق گالوانیزه است. هزینه اجرت فرمینگ ورق گالوانیزه مشخص بوده و عامل تعیین کننده قیمت عرشه فولادی، قیمت ورق گالوانیزه می باشد.
در تولید عرشه فولادی ، ورق گالوانیزه با عرض مشخصی وارد دستگاه فرمینگ میشود. به کمک فشار غلتک ها ورق رفته رفته به شکل مورد نظر در میآید و از عرض آن کاسته میشود. دقت ابعاد عرشه، تاثیر مستقیمی بر خواص آن دارد. به همین علت کیفیت تولید بسیار حائز اهمیت است.
در حالت کلی، استانداردهای مختلفی برای فرمینگ ورق گالوانیزه وجود دارد، اما مهمترین پارامتر ابعادی عرشه فولادی را میتوان ابعاد گام آن دانست.