آنگونه که در نوشته روشامه گفته شده ، اگر شمشهای عرضهشده برای سه هفته پی در پی خریدار نداشته باشند، نرخ پایه ۵ درصد افت خواهد یافت که البته اگر قرار باشد این بند از روش نامه به این صورت تحلیل شود که نرخ پایه بورس کالا به جای ضریب ۸۰ درصد CIS، ضریب ۷۵ درصد را دریافت کند.
افزایش بسیار این روزهای نرخ محصولات فولادی CIS و البته احتمال رشد قیمت دلار نیمایی در سه هفته آتی، بازهم دستور نخواهد داد که نرخ پایه شمش به روش درستی افت کند؛ مگر این که بر اساس خود روش نامه برای قیمت های CIS به جای هفته گذشته از عرضه، آخرین هفته ماه میلادی قبل از عرضه را در نظر بگیرند که در این گونه بازهم افزایش قیمت دلار نیمایی جلوگیر افت نرخ پایه خواهد شد.
در نتیجه از هر زاویهای که بازرسی کنیم، احتمال افت قیمت پایه بورس کالا تا موقعی که تاکید بر اجرای آشکار روش نامه در این بازار فیزیکی وجود داشته باشد، حدودا انجام نشدنی است و استقبال نشدن از شمشهای عرضهشده در بورس، در حالتی که خرید و فروش این محصول در بازار آزاد غیرمجاز شود، میتواند به قفل شدن بازار منتهی شود و در پایان نوردکاران مجبور خواهند شد برای تامین مواد اولیه مورد احتیاجشان شمش را با همین نرخ بخرند و میلگرد خود را نیز در بورس کالا با همین قیمت های روش نامه ای عرضه کنند که در این حالت نرخ میلگرد در بازار آزاد در چند روز یا چند هفته آتی بسته به درصد رقابت در بورس و فاصله بین بورس و بازار آزاد به ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۱۴ هزار تومان خواهد رسید.
البته بعضی پرکاران بازار آزاد آهن اعتقاد داشتند که این رویداد برای بازار رخ نخواهد داد، زیراکه بازار کشش این قیمت ها را ندارد. بر اساس دوراندیشی این پرکاران، اگر جریان استقبال نشدن و قفل بودن خرید و فروش ها در بورس کالا ادامه پیدا کند، ناچار رشد های هیجانی کف بازار هم راه به مقصدی نمیبرد و قیمت ها در چند روز آتی خیلی به سرعت به وضعیت روز یکشنبه برمیگردد. البته بی تردید این اتفاق در وضعیتی اتفاق می افتد که با رشد قیمت ارز روبه رو نباشیم، ولی رویدادهای سیاسی کشور از آن بیانگر است که احیانا در چند روز آتی قیمت ارز درگیر افزایش هیجانی خواهد شد؛ به ویژه اگر رویارویی میان گفت و گو با آنهایی که ظریف گرادهنده میداندشان تداوم پیدا کند.