گزارش ها و نامهنگاریها از تصمیم وزارت صمت برای افت دوباره نرخ های پایه فرآورده های فولادی در بورسکالا روایت دارد. به شکل دقیق تر در دستور العمل مدیریت بازار فولاد نرخ های پایه برای عرضه فرآورده ههای فولادی در بورسکالا به شکل کلی ۸۰درصد قیمت فوب منطقه CIS مشخص شده بود که همین عدد هم به اعتراضات زیادی ختم شد ولی در نظر های وزیر صمت، این حجم به ۷۰درصد افت یافت. این تصمیم تا حالا با استقامت بورس کالا مواجه شده و هرجند از نظر قانونی، انجام آن در این ساز و کار با نظریه وزیر صمت، به تایید در شورایعالی بورس احتیاج دارد.
تورج امینی، دبیرانجمن نوردکاران فولادی ایران اذعان داشت: همه نوردیهایی که هفته پیش خریدشان را صورت دادند یا زیان میدهند یا نمیتوانند فرآورده های خود را بفروشند، چون هیج کس میلگردشان را نمیخرد؛ کنون در وضعیتی که بازار در افت است، افت ضریب حتی تا ۵۰ درصد هم دلیل ندارد. به راستی به چه علت شاخص نرخ ها در بورس کالا ۸۰ درصد قیمت های جهانی مشخص شده، در صورتی که شاخص نرخی سنگ آهن و مواد اولیه ریالی است؟در وضعیت فعلی ، تولیدکنندگان فولاد سنگ آهن خود را برطبق همان نرخ پایه ۹۸ تومانی میخرند، ولی نوردکاران فولاد مورد احتیاجشان را با نرخ های جهانی خریداری میکنند.
برای فولاسازان فرقی ندارد ضریب نرخ های اصلی ۷۰ درصد باشد یا ۸۰ درصد؛ چرا که همه کارها و حرید و فروش فولادیها برطبق ریال صورت می گیرد، ولی شاخص نرخی مواد اولیه مورد احتیاج نودرکاران، تابع نرخ های CIS و نرخ دلار است.
سجاد غرقی، نایبرئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران بیان کرد این دگرگونی ضریب اکثراً مربوط به آخر چرخه میشود و بر تولیدکنندگان شمش، مقاطع طویل، ورق و لوله و پروفیل تأثیر میگذارد؛ ولی سؤال ما در قیمت معادن این است که به چه علت این درصدها در اول چرخه زنجیره و کنسانتره عوض نمی شود و جند وقت است که ضرایب نرخی سنگ آهن، کنسانتره و گندله بی حرکت مانده است؟ بهتر است به همان اندازه که ضرایب و درصدها برای شمش مشخص میشود، نرخ پایه برای سنگ آهن هم به همان شکل مشخص شود، یعنی می شود براساس نرخ برای مشخص شدن نرخ اصلی سنگ آهن را بر اساس نرخهای بیان شده در نشریه متال بولتن یا هر نشریه دیگر جهانی در نظر گرفت و رقابت در خرید از این نرخ ها آغاز شود. موضوع ما در قسمت معدن همچنان روی درصدهای ضریب های نرخی فرآورده های بالادستی چرخه فولاد است، ولی هم اکنون اکثر صحبت ها در مورد نرخ اصلی شمش است و دریاره سنگ آهن و کنسانتره هیچ حرفی نمیشود.