تفاوت میلگرد صنعتی و ساختمانی از نظر شکل ظاهری
یکی از تفاوتهایی میتوان برای میلگردها عنوان کرد، شکل ظاهری آنهاست. شکل ظاهری انواع میلگرد بیان میکند که آیا این میلگرد از انواع استاندارد آن هست یا خیر. بر اساس شکل ظاهری می توان میلگردها را به دو نوع آجدار و ساده تقسیم بندی کرد. در میلگردهایی که به آنها میلگردهای ساده گفته میشود هیچ برآمدگی بر روی میلگرد به چشم نمیخورد اما در میلگردهایی که به آنها میلگردهای آجدار گفته میشود، ناهمواریها و یا برجستگیهایی بر روی سطح آن وجود دارد. به این ناهمواریها و یا برجستگیها آج میگویند.
تولید میلگرد نیز در کشورمان ایران صورت گرفته و معمولا از استانداردهای ملی ایران و استاندارد کشور روسیه برای تولید آن استفاده میشود. طبقهبندیهایی که استاندارد روسی تعیین کرده، شامل چهار گروه و یا دسته است که به ترتیب شامل A1، A2، A3 و A4 میباشد. هر یک از انواع میلگردهایی که در هر یک از این دستهها قرار داده میشوند، مشخصات فنی مخصوص خود و در نتیجه خواص مکانیکی متفاوتی دارد.
توجه داشته باشید که از دسته A1 که به سمت دسته A4 حرکت میکنیم میزان کربن موجود در میلگردها نیز کاهش پیدا می کند و در پی آن، سختی نیز افزایش قابل ملاحظهای مییابد.
میلگردهای ساده و آجدار، هم قابلیت استفاده در صنعت را داشته و هم میتوان آنها را در ساختمانسازی به کار برد. البته ذکر این نکته لازم و ضروری به نظر میرسد که بدانید میلگردهایی که در گروه A1 قرار دارند ساده هستند و بیشتر در صنعت، مورد استفاده قرار میگیرند. میلگردهایی که در سایر دستهها قرار داده میشوند از نوع آجدار بوده و بیشتر در ساختوساز به کار برده میشوند.
پس در یک جمله میتوان این گونه بیان کرد که میلگردهایی که ساده هستند و در گروه A1 قرار داده شدهاند، در صنعت و میلگردهایی که آجدار بوده و در دستههای A2، A3 و A4 قرار داده میشوند در ساختمانسازی استفاده میشوند.
تفاوت میلگرد صنعتی و ساختمانی از نظر خواص مکانیکی
یکی دیگر از تفاوتهایی که میتوان بین میلگرد مورد استفاده در صنعت و میلگرد مورد استفاده در ساختمانسازی اشاره داشت، به خواص مکانیکی آنها بر میگردد. موضوع مهمی که باعث تعیین خواص مکانیکی میلگردها میشود، نوع آلیاژ به کار برده شده در تولید آن است.
در میلگردهایی که در ساختوساز به کار گرفته میشوند باید خواصی مانند مقاومت در برابر کشش و سختی وجود داشته باشد و خواصی مانند قابلیت خمکاری و وجود انعطافپذیری بالا آنچنان دارای اهمیت نیست.
این موضوع در حالی است که در خواص مکانیکی میلگردهای مورد استفاده در صنعت باید مواردی همچون بالا بودن استحکام، بالا بودن انعطافپذیری، بالا بودن میزان خمشدگی و قابلیت ماشینکاری وجود داشته باشد.
خوب است بدانید میلگردهایی در صنعت بسیار مورد استقبال هستند که قابلیت خمکاری بالایی داشته باشند، در صورتی که در صنعت ساختمان این قابلیت، مهم نبوده و خواص دیگری باید در میلگرد به کار برده شده در ساختمانسازی وجود داشته باشد.
تفاوت میلگرد صنعتی و ساختمانی از نظر قطر و سایز
موضوع دیگری که آن نیز از تفاوتهای بین میلگردهای صنعتی و ساختمانی است، سایز میلگرد است. در سایز میلگردهایی که در صنعت استفاده میشود تنوع بالاتری را میتوان شاهد بود و این در حالی است که معمولا در میلگردهای مورد استفاده در ساختمانسازی سایز میلگردها بین 8 تا 32 میلیمتر است. میلگردهای صنعتی را میتوان در سایزهای بیش از 32 میلیمتر نیز خریداری کرد.
تفاوت میلگردهای صنعتی و ساختمانی از نظر ترکیب شیمیایی
یکی دیگر از تفاوتهایی که میتوان بین میلگردهای صنعتی و ساختمانی عنوان کرد، ترکیب شیمیایی است. برای تولید میلگردهای ساختمانی از آلیاژ ST37 استفاده میکنند. از آنجایی که میلگردهای ساختمانی در مقایسه با میلگردهای صنعتی حوزه کاربردی وسیعی ندارند به همین دلیل از آلیاژهای متفاوت برای تولید این نوع میلگرد استفاده نمیکنند.
میلگردهای صنعتی کاربرد زیادی دارند و به همین دلیل، متریالی که برای تولید آن به کار برده میشود تنوع بیشتری در مقایسه با میلگرد مورد استفاده در ساختمان دارد. مقدار عناصر آلیاژی و مقدار کربن به کار برده شده برای تولید میلگرد صنعتی تنوع بیشتری دارد و این موضوع برای به دست آوردن خواص جدید از فولاد صورت میگیرد.
جمع بندی
در این متن در مورد تفاوتهایی که بین میلگرد صنعتی و ساختمانی وجود دارد، نکاتی را ارائه دادیم. از جمله تفاوت میلگرد صنعتی و ساختمان میتوان به سایز، ترکیب شیمیایی و خواص مکانیکی اشاره کرد. یکی از تفاوتهایی که در این متن به آن اشاره کردیم و توضیحاتی را ارائه دادیم، خواص مکانیکی این دو است. میلگردهایی که برای استفاده در صنعت به کار برده میشوند باید خمپذیری بیشتری داشته باشند و این در حالی است که میلگردهای مورد استفاده در ساختمانسازی باید خصوصیاتی همچون مقاومت در برابر کشش و خمش را داشته باشند.