خمکاری ورق یکی از فرآیند های حیاتی در صنعت تولید می باشد. از این فرآیند برای تولید باکس های فلزی در صنایع الکترونیکی، الکتریکی، ساختمان، دامداری، کشاورزی، غذایی و… استفاده می شود. این روش اساسی ترین روش و سریع ترین روش در تولید باکس های فلزی است.
همانند بقیه فرآیندهای شکل دهی فلزات، در فرایند خمکاری ورق نیز شکل ورق تغییر می کند، ولی حجم فلز بدون تغییر باقی می ماند. در برخی از موارد، خمکاری ممکن است ضخامت ورق را کمی تغییر دهد. اما در بیشتر موارد این اتفاق رخ نداده و ضخمات ورق فلزی ثابت می ماند .
به طور کلی فرآیند خمکاری فلزات به نوع قطعه کار، ابعاد و ضخامت بستگی دارد. بعلاوه پارامترهایی همچون سایز خم، شعاع خم، زاویه خم، انحنای خم و مکان خم بر روی قطعه کار در خمکاری بستگی دارد.
نکته مهمی که در خمکاری بایستی توجه داشت آن است که خواص ماده در خمکاری بسیار حائز اهمیت است. در برخی از موارد خمکاری سرد و در برخی از موارد خمکاری در دمای کاری گرم انجام می گردد.
اگر ورق فلزی مقدار کربنی بیش از ۱.۲ درصد داشته باشند، قابلیت خمکاری این ورق ها کاهش یافته و برای خم کردن، باید ابتدا آن ها را گرم نمود. معمولا ورق های غیر آهنی را به جز ورق روی و ورق آلومینیوم در حالت سرد خمکاری می کنند.
دستگاه خمکاری ورق
دستگاه خمکن دستی
این دستگاه برای خمهای گوشه دار و آنهائی که دارای انحناء محدودی میباشند بکار می رود. این دستگاه دارای پایهای است که فک زیرین بر روی آن سوار شده است. فک روئی به کمک مکانیزم پیچ و مهره قابل حرکت بوده و بوسیله آن میتوان ورق را بین دو فک محکم نمود. فک دیگری بنام فک خم کننده وجود دارد که حول محوری بصورت شعاعی قابل حرکت بوده و بوسیله آن میتوان ورقی را که قبلاً بین فکهای روئی و زیرین محکم شده است خم نمود.
ماشین خمکن برقی
ماشینهای خم کن برقی نسبت به ماشینهای خم کن ساده دستی دارای کارآیی خوب و مؤثرتری هستند و به طول یک تا ۶ متر ساخته میشوند.
اجزای ماشینهای خمکن برقی:
– موتور الکتریکی و جعبه دنده معکوس کننده دور؛
– فک بالای دستگاه و وابستههای آن که حرکت خود را از الکترو موتوری که در قسمت پایه سمت راست نصب شده است، میگیرد
– صفحه گردان و وابستههای آن که نیروی خود را برای خمکاری از الکترو موتور میگیرد
– تجهیزات تبدیل و انتقال نیرو؛ این تجهیزات تبدیل نیرو و انتقال آن را به قسمتهای متحرک ماشین امکانپذیر میسازد و معمولاً در پایههای دستگاهها جاسازی میشوند
– جعبه فرمان مجهز به کلیدهای روشن و خاموش موتور و کلید فرمان توقف دقیق تیغهها به هنگام خمکاری که روی دستگاه نصب شده است.
تذکر : از جمله دستگاه های دیگری که برای خم کردن ورق های فلزی مورد استفاده قرار می گیرند دستگاه های پرس خم هستند از جمله دستگاه های پرس خم مکانیکی و دستگاه های پرس خم هیدرولیکی
دستگاه خم پرس برک
پرکاربردترین دستگاه در زمینه خم هایی با زاویه مشخص و در مواردی منحنی است که فرآیند خم را با استفاده از قالب های تحتانی و فک فوقانی مطابق با آن و نیز فشار وارده انجام می دهد . ابعاد و ضخامت ورق های قابل خم توسط دستگاه پرس برک ، به طول فک و نیز توان فشاری آن بستگی دارد . دستگاه پرس برک در مدل های مختلف ؛ دستی ، هیدرولیک و سی ان سی تولید و مورد استفاده قرار میگیرند .
خمکاری سی ان سی CNC
خمکاری انواع ورق، خم ورقهای فلزی، خم کردن لوله و دیگر متریال های صنعتی، امروزه با پیشرفت صنعت و مدرنیته توسط دستگاه های پرس CNC که دستگاه های حجیم و پر قدرت می باشند، صورت می گیرد. دستگاه های پرس سی ان سی با توجه به ریل قرار گیری در بدنه جلویی دستگاه و سمبه های تعویضی که توسط اوپراتور و برای هر نوع خم و زاویه ای موجود است عملیات خم ورق را انجام می دهند.
بررسی نوع و خمکاری ورق های مختلف (استیل، آلومینیوم، گالوانیزه)
خمکاری ورق استیل
گونهای از مقاطع فلزی که از فلز خالص استیل تشکیل شده از عنصرهای فلزی مختلف تولید میشود. نام دیگر ورق های استیل، فولاد زنگ نزن یا استینلس استیل است. ورقها به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول ورقهای استیلی که توسط آهنربا جذب میشوند و دسته دوم ورقهایی که توسط آهنربا جذب نمیشوند که از دسته اول گرانتر هستند و کاربردهای فراوانی هم در صنعت دارند. در صنعت ورقهای استیل را به صورت آلیاژی دسته بندی میکنند که عبارتند از: ورق استیل ۳۰۴، ۴۳۰، ۴۲۰، ۳۰۹، ۳۱۰، ۳۱۶، ۲۰۱، ورق استیل رنگی، ورق استیل طرحدار و… هر چه میزان عنصر کروم در ساخت استیل بیشتر باشد میزان ضدزنگ بودن آن بیشتر است.
خمکاری ورق ورق آلومینیوم
ورق آلومینیوم، کاربردهای زیادی در زندگی روزمره ما دارند. قابلیت انعطاف و خاصیت کششی بالای آن باعث شده است در صنعت الکترونیک و باکس های آلومینیومی، یخچال سازی،صنعت و ساختمان و برای اکثر کاربردهای صنعتی به کار گرفته میشوند.
خیلی چیزها در اطراف ما از ورق آلومینیوم ساخته شده است. یکی از دلایل این مسئله آن است که وقتی با خمکاری ورق این متریال را به هر شکلی خم میکند، استحکام آن را به خطر نمی اندازد و ضخامت ان تغیر نمی کند و اتصالات موکولی داخل ورق ها، حتی با وجود تمام مراحل خمکاری ورق، پانچ cnc، شکل دهی و سایر مراحل نیز شکسته نمی شوند.
با استفاده از پرس های خمشی، ورق آلومینیوم رنگی صاف را زاویه دار می کنند. متداول ترین خم عبارتند از خمش های V میباشد. استفاده از ورق آلومینیومی که آلیاژ آن سخت نباشد علاوه بر داشتن ویژگی خم شدن می تواند به راحتی شکل پذیرد. برخی از آلیاژهای آلومینیوم در برابر دما و همچنین خم شدن مناسب تر هستند. روند خمکاری ورق آلومینیوم روشی مقرون به صرفه و راحت برای شکل دادن به آلومینیوم است. به این ترتیب شما امکان طراحی های بیشتر و عملکردهای یکپارچه و تولید اشکال هندسی پیچیده تر را خواهید داشت.
خمکاری ورق گالوانیزه
از ورق گالوانیزه در تولید لوازم آشپزخانه، گلخانهها، شیروانی منازل، کانال کولر، لولههای بخاری و پوششدهیهای بیرونی ساختمان ( به دلیل سطح مناسب ) و یا هر جای دیگری که امکان زنگ خوردگی وجود دارد استفاده میکنند.
ورق گالوانیزه مزیتهای زیادی بخصوص در ساختوساز دارد. مثلا اگر ورقهای گالوانیزه در محیطهایی که میزان خوردگی بالایی دارند مورد استفاده قرار گیرند بین ۲۰ تا ۳۰ سال عمر میکنند.
پوششهایی که از طریق گالوانیزاسیون تشکیل میشوند به دلیل استفاده از ساختار ویژه مقاومت بالایی در برابر زنگزدگی و اصطحکاک دارند.
خمکاری ورق های گالوانیزه با ضخامت های مختلف نیز با استفاده از پرس برک (متناسب با ضخامت ورق ) انجام می شود.
برچسب ها: آهن آپ