رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد درباره نرخ گذاری فولاد گفت: عوامل دولتی در شرکتهای فولادی، بازار را متاثر قرار داده و قدرت تغییر نرخ را از سرپرستان گرفتند و بورس کالا درگیر بلاتکلیفی ناشی از درخواست دروغین است.
حمیدرضا رستگار، رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد در مکالمه ای درباره نرخ گذاری فولاد گفت: شیوه های مختلفی برای کشف نرخ مطرح شده؛ البته عامل نوسان نرخ ها در بازار آهن را میتوان بورس کالا دانست .
او گفت: بورس کالا در جهان یک اتاق شیشهای بر اساس عرضه و درخواست حقیقی تعریف شده است. اکنون بورس کالای ایران درگیر مسئله هایی است که عرضه و درخواست حقیقی در آن رخ نمیدهد؛ لذا بورس کالا منبع مناسبی برای نرخگذاری در این حیطه نمیتواند باشد. ناگفته نماند که با تشخیص سقف نرخ در این حیطه از طریق وزارت صمت، مقطعی میتوان جواب گرفت، ولی جواب مطلوب و روش بلند مدت نیست.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد ضمن تذکر به وجود عوامل دولتی در کارخانههای فولاد گفت: اگر به صورت کلی نگوییم دولت کارخانههای فولادی را میگرداند، میتوان عوامل دولتی را در این شرکتها تاثیرگذار دانست، زیرا بازار متاثر و تحت مدیریت این عوامل است. نکته قابل توجه این است تا موقعی که این گونه مشکلات مشاهده شود، نرخ ها تغییر نخواهد کرد.
نکته جالب آن است که اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد همچنان از روش کشف نرخ در این حیطه، از مقدار تولید و عرضه در بازار دقیق اطلاع ندارد. همچنین در حیطه توزیع این محصول برخی افراد غیرقانونی و بدون مجوز درحال کار هستند.
رستگار درباره تشخیص کف و سقف نرخی از طرف وزارت صمت گفت: یکی از مسئله های بنیادی بازار ما، تبدیل قیمت داخلی به قیمت بینالمللی است، در صورتی که ما ارتباطی به بازارهای جهانی نداریم، زیرا خرید و فروش داخل کشور ما آنلاین، اتصال به جهان و برخط نیستند. متاسفانه با دقت به رشد قیمت جهانی نرخ ها رشد پیدا میکند و در صورت افت نرخ، باز هم قیمت، همان قیمت گذشته است و جریان کاهشی در پیش گرفته نمیشود. این نوع تصمیمگیریها به گونه ای خودسرانه و غیر عقلانی است. تا زمانی که قیمت فولاد به قیمت ارزهای نیمایی، سنایی یا نوع دیگر گره زده شود، بازار غیر قابل مدیریت است.
قسمت صادرات فولادی ما باید برنامه ریزیهای خودش را داشته باشد و قسمت داخلی هم تشخیص نرخ مخصوص خودش را داشته باشد. با همه این حرفها، روشی که رفته بودیم و بازدهی خوبی نداشته، مجددا انتخاب شده است. در صورتی که بازار باید از طریق سرپرستان خودش مدیریت بشود.او ضمن شکایت از مداخله های بی ربط در بازار ادامه داد: بازار نباید دستوری باشد، کنترل شود، ولی مداخله ای صورت نگیرد. حتی بیشتر وقت ها مداخله هایی پیدا و نهان در بازار معروف است و بحران به وجود می آید.