به گزارش آهن آپ، افزایش قیمت شمش و فرآورده های فولادی در کشور بر مصرفکننده نهایی هم اثر مطلوبی دارد؛ همین موضوع هم سبب آن شده تا از وسط های امسال نظاره گر ورود قسمت های گوناگون دولتی مانند وزارت صمت، معاون اقتصادی ریاست جمهوری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نماینده دادستان به روند ساماندهی بازار فولاد باشیم. هرچند این ورودها به بازار فولاد با قول به آرامش و ثبات رساندن همراه بود ولی از آنجا که تولیدکننده را مقصر گرانی میدانست و البته بدون در نظر گرفتن وضعیت مسلط بر بازار، قصد داشتند این خرید و فروش را با امر به آرامش برسانند که در آخر هم به نتیجه نرسید.
در صورتی که تورم قابل قبولی از اول امسال در کشور به وجود آمده و ضررهای زیادی مخصوصاً به صنایع مادر و مصرفکننده نهایی وارد کرده است، کارهای غلط دولت و وزارت صمت برای ساماندهی بازار هم مزید بر مسائل تولیدکنندگان قسمت های گوناکون چرخه فولاد در کشور شد و فقط به اختلالات زیادتر این بازار کمک کرد. در این میان با هر دگرگونی در مدیریت وزارت صمت یا معاونتهای این وزارتخانه هم نظاره گر تغییر درنحوه سیاستگذاری برای این بازار بودیم.
این مسئله فقط به ایجاد پریشانی بین حلقههای گوناگون این چرخه انجامید. در صورتی که از قسمت میانی چرخه یعنی شمشسازان توقع افزایش صادرات و ارزآوری برای کشور وجود داشت، گرفتن مجوز صادرات در این مدت به شدت سخت ودشوار شد؛ دراین بین نظاره گر قول های زیاد مدیران وزارت صمت برای افت قیمت شمش و فرآورده های فولادی بودیم؛ در صورتی که نرخ این فرآورده ها در گرو نرخ جهانی و قیمت ارز بوده که در محدوده اختیارات مدیران وزارت صمت نبوده، در نتیجه این قول ها هرگزعملی نشد و فقط موجب تشویش و پریشانی تولیدکننده ومصرفکننده نهایی بود و در آخر هم سبب بدتر شدن وضعیت برای تولیدکنندگان این بازارشد.
بازار مقطع های طویل فولادی کشور هم سال پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشت؛ در مدت چشمگیری از سال کنونی این بازار با افت درخواست مصرفی مواجه بود هرچند حمله سرمایههای سرگردان به این بازار که عموما با قصد نگهداری ارزش ریال شکل گرفت سبب شد تا در ماههای نخست سال این بازار پیشرفت داشته باشد. به این صورت افزایش قیمت ارز و مثبت شدن توقعات تورمی دو دلیل اصلی پیشرفت بازار آزاد و خرید و فروش بورس کالای مقاطع طویل فولادی کشور بود. در سال ۹۹ بدون احتساب هفته پایانی اسفند، بالغ بر ۴ میلیون و ۲۵۰ هزار تن انواع میلگرد در بورس کالا عرضه شد؛ این در صورتی بود که ظرف سال ۹۸ حجم میلگرد عرضه شده در این بازار رقمی نزدیک به یک میلیون و ۷۳۱ هزار تن بود و به این صورت حجم عرضه میلگرد در بازار فیزیکی بورس کالا در سال ۹۹ رشدی ۱۴۵درصدی داشت.
رشد عرضههای مقطع های طویل فولادی در بورس کالای کشور به رشد شفافیت خرید و فروش این قسمت کمک میکند، ولی در وضعیتی که بازار داخل در افت به سر میبرد، این داده ها میتواند به قدرت چانهزنی خریداران صادراتی فرآورده های طویل فولادی کشور اضافه کنند. به این صورت توقع میرود که در دوران افت از حجم کف عرضهها کم شود تا به این صورت این مسئله به ضعیف شدن شرایط تولیدکننده داخلی در بازار صادراتی نینجامد.