لوله های گوشتدار چیست؟
لوله هایی از جنس آهن را که دارای ضخامت بالاتری هستند لوله های گوشتدار، لوله گوشتی یا ضخیم بار می نامند. این نوع لوله ها به دلیل ضخامت چند میلیمتری یا سانتیمتری دیواره ها دارای استقامت بالایی هستند و در شرایط خاص و تحت فشار برای انتقال سیالات در مسافت های طولانی، ماشین سازی و هیدرولیک در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. لوله های گوشتدار به لوله هایی اطلاق می شود که ابعاد آنها برابر یا بیشتر از اسکجول لوله 80 انجمن مهندسان مکانیک آمریکا باشد.
کاربرد لوله های گوشتدار
به دلیل ویژگی هایی که لوله های گوشتدار دارند از جمله قابلیت تحمل فشار بالا و استحکام بیشتر نسبت به لوله های سبک به طور وسیعی برای خطوط انتقال نفت و گاز و مایعات پرفشار در صنعت مورد استفاده قرار میگرد. همینطور از این نوع لوله در شرایط آب و هوایی خاص به دلیل مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی استفاده می شود.
نحوه تولید لوله مانیسمان گوشتدار
لوله های گوشتدار جز لوله های بدون درز یا مانیسمان هستند بنابراین فرایند تولید آنها مانند لوله های مانیسمان می باشد. در مرحله اول ابتدا شمش فولادی یا بیلت ها به ابعاد 6 یا 12 متر بریده میشوند. سپس به شمش درون کوره های مخصوص در حدی که انعطافپذیر شود گرما داده می شود. در مرحله بعد توسط یک میله نوک تیز سوراخی در شمش گذاخته شده ایجاد می شود. در مرحله الانگاتور شمش گرد شده و همگن سازی روی آن انجام می شود. اما مهمترین و اصلی ترین قسمت تولید لوله ها مانیسمان پرتاب سمبه ای به طول 12 متر با سرعت بالا به مرکز شمش گذاخته شده است. بدین طریق سوراخی یکنواخت در طول شمش ایجاد می شود. پس از این مرحله تاب و ناصافی های که هنگام فرایندها مختلف روی لوله ایجاد شده است بر طرف میشود و سمبه از درون لوله خارج می شود. پس از خروج سمبه از درون لوله سر و ته لوله به شکل کروی در می آید و لوله با توجه به ضخامت شمش اولیه و لوله درخواستی طبق استاندارهای موجود کشیده شده و به سایز مورد نظر می رسد.
در انتها لوله های نورد شده و کشیده شده توسط آب یا فرآیندهای دیگری خنک می شوند و به طول های 6 یا 15 متری برش داده می شوند.
با تمیزکاری و اسید شویی ضایعات باقیمانده در سطح و داخل لوله پاک می شود و برای ایجاد ظاهری بهتر در لوله و ایجاد سطح مناسب جوشکاری سر و ته لوله یکنواخت می شود. همچنین روغن کاری و پولیش کاری باعث بهبود شرایط ظاهری و براق شدن لوله می گردد. در انتها لوله های تولیدی به صورت 6 ضلعی بسته بندی می شوند.
تولید کنندگان لوله گوشتدار
بیشتر نیاز کشور به لوله های گوشتدار از طریق واردات تامین می شود. از جمله کشورهای تولید کننده لوله گوشتدار می توان به چین اشاره کرد. از میان تولید کنندگان داخلی که در سال های اخیر به کمک تجهیزات و ماشین آلات مدرن اقدام به تولید لوله گوشتدار کرده اند می توان به کارخانه فولاد سمنان، پروفیل سپنتا و فولاد سازی اهواز اشاره کرد.