به گزارش آهن آپ ، بازار فولاد کشور از قدرت و گنجایش مکفی برای عملی شدن برنامههای افزایش تولید بهره مند است که هرچند افزایش این بازار در گرو تدابیری مثل رشد مصرف فرآورده های فولادی در بازار داخلی و پیشرفت و بهتر شدن وضعیت صادرات فرآورده ها در بازار بینالمللی است. لذا هم جهت با کوشش برای افزایش تولید فولاد در قسمت های گوناگون این چرخه، رشد مصرف این کالا در بازار داخلی و صادرات آن هم می بایست مورد توجه سیاستگذاران قرار گیرد.
رشد مصرف فولاد در بازار داخلی، تحت تأثیر عملی شدن نقشه های عمرانی و ساختوساز است که در مدت سالهای کنونی بسته به تسهیلات مسکن در مقایسه با تورم و قیمت فروش مسکن افت کرده است. این تسهیلات هم اکنون کمتر از ۲۰ درصد قیمت خرید مسکن را مختص خود کرده است. این در صورتی است که توقع میرود تسهیلات اختصاص یافته به قسمت مسکن ۸۰ درصد قیمت خرید یک واحد مسکونی را شامل شود. عدم تناسب بین تسهیلات عرضه شده از طرف بانکها برای خرید یک واحد مسکونی از مهم ترین سدها در راه افزایش مصرف فولاد در بازار داخلی ایران است. در همین حال دیگر فرآورده های ساختمانی هم با افت مصرف داخلی مواجه هستند.
از طرف دیگر پیشرفت صادرات از عوامل تأثیرگذار در پیشرفت و افزایش مصرف و در پی آن پیشرفت تولید فولاد و فرآورده های فولادی است. هرچند در یک سال گذشته نظاره گر مسائل و مانع های موجود در راه صادرات فرآورده های فولادی بودهایم. درنتیجه این کارهای غلط صادرات فرآورده های نهایی این چرخه هم کم شد. ارائه نشدن ماده اولیه کافی برای تولید فولاد در خرید و فروش بورس کالا هم از اصلی ترین علل افت صادرات فرآورده های فولادی است. با آنکه وزارت صنعت، معدن و تجارت بخش های فولادی را موظف کرد ۶۰ درصد کالا خود را در بازار داخلی عرضه کنند ولی این هدف عملی نشد.
به علت مسائل داخلی بازارهای صادراتی ما از بین رفت. می بایست به این نکته دقت کرد که نگهداری بازار صادراتی از اهمیت بسیاری بهره مند است؛ زیرا در غیاب یک فولادساز، دیگر رقیب ها سریع این جایگاه را از برای خود میکنند. در ادامه هم برگشت دوباره به بازار از بین رفته بسیار سخت است.
خیلی از کشورهای همسایه که در قدیم خود واردکننده فرآورده های فولادی بودند، به علت فقدان این فرآورده ها به طرف سرمایهگذاری و درست کردن بخش های تولیدکننده فرآورده های فولادی جلو رفتهاند. درنتیجه بعضی از این کشورها خود احتیاجشان به فرآورده های فولادی را تهیه میکنند. در چنین وضعیتی که رقابت فولادسازان داخلی در سطح بینالمللی سخت تر شده، توقع میرود سیاستهای داخلی به صورتی ساماندهی شود که توان رقابت ما در بازار جهانی با تصمیم های غلط از این دشوار تر نشود.
اگر اراده سرپرستان بر پیشرفت صادرات باشد می بایست مقرراتزدایی در ارجحیت کارهای آنها باشد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در پی آن هستند تا در سال کنونی طرحی را با قصد ساماندهی و پیشرفت بازار فولاد تصویب کنند. ولی تصویب قانون سبب برگشت آسایش به این بازار نمی شود.
وضعیت بازار تحت تأثیر عرضه و درخواست هاست. کنون هم میزان بسیاری از قوانین، مقررات و بخشنامهها برای چرخه فولاد وجود دارد ولی این قوانین تا حالا نتوانستهاند حیطه کنترل بازار فولاد را محیا کنند. اکنون چنانچه نمایندگان مجلس با اصرار قانون هایی را برای این چرخه تصویب کنند نباید به تأثیرگذاری و موفقیت آن در عمل امید داشته باشند. در حقیقت فقط فعالیت در این چرخه سخت تر میشود.
فقط قانون مورد استفاده که تأثیر خوبی بر ساماندهی بازار فولاد دارد، مشخص کردن سهمیه فروش برای فولاد و فرآورده های فولادی در بازار داخلی و بینالمللی است که حیطه پشتیبانی از مصرفکننده و تولیدکننده را محیا میکند. محدودیت هرچه زیادتر تحت عنوان قانون و مصوبه و بخشنامه و دستورالعمل تأثیرات بد بر بازار فولاد خواهد داشت.
برچسب ها:آهن آپ