اجرای سقف تیرچه بلوک یکی از رایجترین روشهای ایجاد سقف در صنعت ساختمانسازی است. البته این نوع از سقف روش جدیدی در ساختمانسازی نیست، بلکه سابقهی آن در ایران به 40 سال پیش برمیگردد. این سقفها در مقایسه با سایر سقفهای رایج در کشور، مزایای خاصی دارند که شاید به همین علت است که همیشه توجه بیشتری به آنها میشود. اما این سقف دارای معایبی نیز است که باعث شده، اجرای آن در برخی از پروژههای ساختمانی با محدودیت همراه باشد. از بین انواع مختلف سقف در ساختمانسازی سقف تیرچه بلوک متداولترین و مقرونبهصرفهترین نوع پوشش سقف بتنی در کشور است. اما سوالی که مطرح میشود این است که سقف تیرچه بلوک چیست و چه کاربرد ها، معایب و مزایایی دارد؟ برای شناخت بیشتر سقف تیرچه بلوک ، ویژگیها و مزایای آن میتوانید در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
سقف تیرچه بلوک چیست ؟
سقف تیرچه بلوک همانطور که از نام آن پیداست، از تیرچه و بلوک سیمانی یا بلوک سفالی تشکیل شده است که به سقف تیرچه دال نیز معروف است.
سقف تیرچه بلوک جز دالهای یکطرفه محسوب میشود. در این سقف، تیرچهها به عنوان تیر فرعی و بلوک عامل پرکننده بین تیرچهها است. بلوکهایی که در این نوع سقف استفاده میشوند، بلوکهایی توخالی سبک بتنی، سفالی و یا یونولیت است.
جهت کاهش بار مرده بر ساختمان از بلوکهای توخالی در ساخت سقف تیرچه بلوک استفاده میشود. نکته حائز اهمیت در اجرای سقف تیرچه بلوک، رعایت فاصله اصولی بین تیرچهها و اتصال صحیح آنهاست تا در اثر فشارهای وارده، سازه سقف دچار شکستگی یا ریزش نشود.
در گذشته برای ساختمانسازی از سقف طاق ضربی استفاده میشد و بسیار رایج بوده و بیشتر ساختمانهای قدیمی با این نوع سقفهای طاق ضربی ساخته میشدهاند. اما پس از بررسیهای لازم مهندسان از زلزلههای مخرب به این نتیجه رسیدهاند که سقف طاق ضربی در هنگام زلزله فاقد عملکرد و ایمنی مناسب میباشد.
کاربرد سقف تیرچه بلوک چیست ؟
سقف تیرچه بلوک در ساخت سازههایی اعم از ساختمانهای فلزی و بتنی مسکونی و اداری مورد استفاده قرار میگیرد.
سقف تیرچه بلوک در ساختمان اسکلت فلزی
برای عملکرد صحیح سقف تیرچه بلوک در ساختمان اسکلت فلزی، میلگردهای کششی در زیر تیرچه را به پلهای فلزی جوش میدهند. اگر در این نوع ساختمانها بخواهند از بلوکهای پلی استایرن استفاده کنند؛ نوع نسوز و یا کند سوز آن را به کار میبرند.
لازم به ذکر است که برای استفاده از این نوع سقف در ساختمانهای فلزی بهتر است از تیرهای لانه زنبوری استفاده شود؛ زیرا این امر در بهبود کارکرد و کاربرد سقف تیرچه بلوک تاثیر بسزایی دارد.
سقف تیرچه بلوک در ساختمان بتنی
یکی از کاربردهای دیگر سقف تیرچه بلوک در ساختمانهای بتنی است. در این نمونه ساختمان ممکن است ارتفاع سقف از ارتفاع پلی که به آن وصل میشود کمتر باشد. بنابراین، این اختلاف ارتفاع را با پرکردن بتن با زاویه 45 درجه از بین میبرند و سپس از بتن سبک استفاده میکنند.
مزایای سقف تیرچه بلوک چیست ؟
وزن کمی دارد.
نیاز به نیروی کار متخصص و تجهیزات ویژه ندارد.
سرعت و سهولت در اجرای این سقف بهدلیل پیشساخته بودن تیرچه و بلوک بالاست.
به دلیل توخالی بودن بلوک، از نظر صوتی، گرمایی و رطوبتی عایق است.
در سقف تیرچه بلوک، بتنریزی بهصورت یکپارچه انجام میشود و بتن کمتری نسبت به سایر سقفها مورد نیاز است.
سطح صاف و یکنواخت موجود در زیر سقف باعث کاهش ضخامت نازککاری میشود که در نتیجه باعث کاهش بار مرده سقف میشود.
به دلیل مصرف کم فولاد بسیار مقرونبهصرفه است.
به دلیل وزن کم تیرچه، نصب آسانی دارد.
معایب سقف تیرچه بلوک چیست ؟
در برابر سقف دال بتنی و کامپوزیت، صلبیت کمتری دارد.
امکان شکستن پاشنه تیرچه وجود دارد.
حداکثر تا دهانه هشت متر قابل استفاده است.
امکان ترک خوردن گچ در زمان طولانی وجود دارد.
به دلیل پیشساخته بودن تیرچهها در کارگاهها ممکن است نظارت کافی بر کیفیت ساخت وجود نداشته باشد.
چنانچه مقطع تیرچهها باریک باشد موجب کاهش مقاومت سقف در برابر حوادثی مانند زلزله میشود.
امکان بروز مشکل در صورت عدم اندازهگیری صحیح قالب تیرچه
محدودیت اجرا در سقف قوسی و مثلثی شکل
برچسب ها:آهن آپ