ناودانی چیست؟
ناودانی یک پروفیل باز با شکل ظاهری U شکل است که بیشتر در ساختمان سازی کاربرد دارد. جنس آن فولاد کربن است و از دوبال عمود بر جان تشکیل شده است. به صورت UNP و UPN هستند به ناودانی به خاطر شکل ظاهری آن در انگلیسی U-channel میگویند. ناودانی هم مانند تیرآهن و میلگرد، به صورت شاخهای در بازار به فروش میرسد. همچنین بر حسب طول بال و ضخامت دسته بندی میشوند.
انواع ناودانی از نظر جنس
ناودانیها را بیشتر از نظر جنس دسته بندی میکنند. بیشتر ناودانیهای موجود در بازار از جنس فولاد کربن است اما ناودانیهای دیگری از جنس های گالوانیزه، آلومینیوم و استیل نیز در بازار به فروش میرسند و جزو پرکاربردترینهای صنعت هستند. ناودانیهای آلومینیومی بیشتر کاربرد دکوراتیو دارند و در نماهای ساختمانی مدرن به کار میروند و جزو ناودانی های سبک می باشند که در ساخت آنها از آلیاژهای مخصوص استفاده شده است. ناودانیهای استنلس استیل هم برای کاربردهایی که در محیطهای تحت خوردگی هستند، مناسب است و در این شرایط به کار میرود.
انواع ناودانی از نظر سایز
ناودانیهای ساده فولاد کربنی در سایزهای 8، 10، 12 و 16 موجود هستند. ارتفاع این ناودانی ها 30 تا 400 میلیمتر است.
ناودانیها را در دو نوع ساده و مشبک هم در بازار میفروشند. نوع مشبک ناودانیها که برای ساخت شلفها و قفسهها استفاده میشوند، در همین سایزهای گفته شده موجود هستند.
تفاوت ناودانی سبک و سنگین چیست؟
تفاوت اصلی ناودانی سبک و سنگین در وزن آنها و تطابق و عدم تطابق با استاندارد جدول اشتال است. روش تولید این دو شاید مشابه هم باشد، اما خروجی آن متفاوت است. ناودانیهای سبک وزنی کمتر از جدول اشتال دارند و ناودانیهای سنگین وزنی برابر با جدول اشتال. بنابراین میتوان اینطور گفت که استانداردهای رعایت شده در حین تولید این دو نوع ناودانی با یکدیگر متفاوت هستند.
ناودانی سبک در ایران ساخته میشود و ناودانیهای سنگین که مطابق استاندارد ساخته شدهاند هم در تولیدات داخل و هم به صورت وارداتی در بازار موجود هستند.
ایراد استفاده از ناودانی سبک
طراحی یک سازه در نرم افزارهایی مانند ایتبس و سیف انجام میشود. در همه این نرم افزارها، متریالها و مصالح ساختمانی بر اساس استاندارد تعریف شدهاند بنابراین نتیجه نهایی که از نرم افزار میگیریم، بر اساس مقاومت و وزن مصالح بر اساس استاندارد است.
در ایران و با استفاده از مصالح ساختمانی سبکتر، این خطر وجود دارد که دقت در طراحی کاسته شده و نتیجه نهایی که از مقاومت سازه گرفته میشود با آنچه در نرم افزار محاسبه شده، متفاوت باشد.
البته استفاده از ناودانی سبک به عنوان یک عضو کم تاثیر در ساختمان و این که بیشتر در سازههای غیر باربر استفاده میشود، این خطر را کمتر میکند اما کاملا بی خطر نیست و استفاده از ناودانی استاندارد همیشه بیشتر توصیه میشود.
کاربرد ناودانی سبک و سنگین
ناودانی سنگین بیشتر در پروژههای خاص استفاده میشود. مثلا در تیرها و ستونها و بادبندهای سازههای ویژه. اما از ناودانی سبک در چهارچوبها و به عنوان عضو غیرباربر سازه استفاده میشود. همچنین در صنایع دریایی و ساخت ماشین آلات هم کاربرد دارد.
ناودانی سنگین در جدول اشتال
همانطور که گفته شد، ناودانیهایی که بر اساس جدول اشتال ساخته شده باشند، ناودانی سنگین محسوب میشوند. جدول زیر اطلاعات ناودانی سنگین در جدول اشتال را نمایش میدهد.
برچسب ها: آهن آپ