فولاد کورتن، گروهی از آلیاژهای فولادی است که برای پروژه های ساختمانی در فضای باز استفاده می شود. فولاد کورتن در برابررطوبت وهوا و خوردگی مقاومت می کند اما ضد زنگ نیست. این آلیاژ فولاد به طور گسترده در محوطه سازی و سایر کاربردهای فضای باز استفاده می شود. در این مقاله ما به معرفی ورق کورتن مزایا و کاربرد های آن می پردازیم.
ورق کورتن
ورق کورتن نوعی ورق است که در برابر خوردگی مقاومت می کند. برخلاف ورق های فولادی معمولی اگر این ورق در فضای باز استفاده شود و در معرض آب و هوا و رطوبت قرار گیرد در طی چند ماه لایه ای زنگ زده سبک ایجاد می کند زمانی که این لایه تشکیل می شود از مواد زیرین محافظت می کند و از خوردگی بیشتر جلوگیری می کند.
ورق فولادی کورتن به لطف رنگ های پررنگ مانند نارنجی روشن فوراً قابل شناسایی است. این فلز که در اصل برای ساخت واگن های زغال سنگ دهه ۱۹۳۰ در آمریکا ساخته شد، اکنون یکی از شیک ترین و بادوام ترین فلزات موجود در بازار است. ورق فولادی کورتن ممکن است زنگ زده به نظر برسد، اما به لطف دستکاری هوشمندانه در پردازش آن و اکسیداسیون بیرونی در واقع از فولاد در برابر خوردگی بیشتر محافظت می کند و همچنین ظاهر زیبای چشمگیری به آن می بخشد.
این ورق نیازی به رنگ آمیزی ندارد و با افزایش طول عمر آن بهتر به نظر می رسد، جای تعجب نیست که طراحان آن را دوست دارند. برای سال ها، کورتن فلز منتخب برای کانتینرها و سایر عناصر حمل و نقل بوده است. با این حال، اخیراً این ماده به ماده انتخابی بسیاری از هنرمندان، معماران و طراحان تبدیل شده است.
ورق کورتن چگونه ساخته می شود؟
فولاد کورتن یک آلیاژ است و همین امر آن را در برابر عناصر بسیار مقاوم می کند. افزودن نیکل، مس و کروم در مرحله تولید به این معنی است که با گذشت زمان، یک لایه محافظ روی سطح فلز ایجاد می شود.
فولاد کورتن به صورت ورق تولید می شود که معمولاً ضخامت آن فقط ¼ اینچ است. با این حال ، با وجود طبیعت نازک ، ورق کورتن یک ماده محکم و بادوام است.
ویژگی های فولاد کورتن
مقاومت در برابر هوا
به لطف مقاومت بالا در برابر آب و هوا، فولاد کورتن را می توان بدون رنگ آمیزی استفاده کرد.
دوام رنگ
فولاد کورتن مانند فولاد معمولی قابل رنگ است. علاوه بر این، حتی در صورت بروز نقص در رنگ، کورتن پیشرفت ناحیه زنگ زدگی را مهار می کند و عمر مفید رنگ را طولانی می کند و در نتیجه هزینه های رنگ آمیزی مجدد را کاهش می دهد.
جوش پذیری
در حالی که مقادیر کمی از عناصر آلیاژی مانند مس و کرومات به کورتن اضافه می شود تا از مقاومت بالا در برابر آب و هوا اطمینان حاصل شود، محتوای کربن برای ایجاد جوش پذیری مناسب کاهش می یابد. بر این اساس، فولاد کورتن را می توان با استفاده از جوش دستی، محافظ گاز یا زیر آب جوش داد.
کارایی
فولاد کورتن دارای کارایی مشابه فولادهای معمولی با همان استحکام است.
مزایای ورق کورتن
مزایای کلی استفاده از ورق های فولادی کورتن عبارتند از:
مقاومت در برابر خوردگی طبیعی را فراهم می کند.مقاومت در برابر سایش
نیازی به رنگ یا ضد آب نیست
برای سازه های سنگین یا باربر مقاومت بالایی از خود نشان می دهد
به حداقل تعمیر و نگهداری نیاز دارد
پایانی متمایز و هنری ایجاد می کند
قابلیت جوشکاری
معایب ورق کورتن
این فولاد به هوای خشک و مرطوب نیازدارد تا لایه ی محافظ ان شکل گیرد.
عدم استفاده از ان درمحیط هایی که باران سنگین بوده و دارای رطوبت مه و گرمای همیشگی است.
سطح مجاور این فولاد امکان دارد که به علت سطح زنگ زده ی فولاد لکه دارشوند.
گریدهای ورق کورتن
کورتنA : در این ورق فسفر اضافه میشود برای زیبایی و دودکش گازی کاربرد دارد و اگر به روش نوردگرم تولید بشود ضخامت ان ۲الی۱۲میلیمتر بوده و اگربه روش نوردسرد تولید شود ضخامت ان ۰.۵ الی ۳میلیمتر می باشد.
کورتن B: این نوع برای سازه های سنگین و همچنین باربری کاربرد دارد. به روش نوردگرم تولید میشود و ضخامتهای ان ۲الی۴۰ میلیمترمیباشد.
کاربردهای ورق کورتن
موارداستفاده ی ورق کورتن عبارتند از:
ظروف
پلها
تجهیزات ساختمان
وسایل نقلیه
سیستمهای اگزوز
ساخت گلدان ومجسمه هادر فضای باز
در هسته ی نیروگاه ها