پروفیل مبلی چیست؟
برای ایجاد درک بهتر در رابطه با پروفیل مبلی بهتر است که ابتدا با مفهوم کلی پروفیل آشنا شویم. به طور کلی هر محصولی که از طریق شکلدهی گرم و یا نورد سرد به وسیله قالب و یا خروج کاری تولید شود و همچنین سطح مقطع آن در تمام طول محصول به یک اندازه و یکسان باشد به آن پروفیل گفته میشود. پروفیلهای گوناگون فولادی معمولاً تفاوتی از نظر ویژگیها و خواص فلزی ندارند و وجه تمایز آنها مربوط به همین سطح مقطع آنها است. پروفیلها در اشکالی همچون مربع، دایره، مستطیل، سه گوش، بیضی، چهارگوش و یا ترکیبی از همه اینها میتوانند وجود داشته باشند.
از طرف دیگر، شکل هندسی و یا سطح مقطع یک پروفیل میتواند باز باشد مثل پروفیل زد و یا میتواند مثل پروفیل مبلی و یا قوطی بسته باشد. پروفیلها در کنار داشتن سطح مقطع متفاوت میتوانند در ضخامتهای مختلفی نیز تولید شوند. معمولا برای تولید پروفیلها به روش نورد سرد از ورق آهنی استفاده میکنند و ضخامت پروفیل به ضخامت ورقی که از آن تولید شده است بستگی دارد. برای تولید پروفیلهای با ضخامت بیشتر از ورقهای ضخیمتر نیز استفاده میکنند.
بر اساس مطالبی که در این بخش ذکر شد، پروفیل مبلی نوعی محصول فولادی است که آن را از نورد سرد با ضخامت بین 0.7 الی 1.5 میلیمتر تولید میکنند. پروفیل مبلی میتواند سطح مقطع متفاوتی همچون دایره، چهارگوش، سه گوش و ترکیبی از این سه سطح مقطع را داشته باشد. متداولترین پروفیلهای مبلی، قوطی پروفیل مبلی با سطح مقطع مستطیلی و قوطی پروفیل سبک با سطح مقطع مربعی است.
پروفیل مبلی که سطح مقطع دایرهای شکل دارد در دسته لوله پروفیل مبلی قرار میگیرد. به غیر از سطح مقطع لوله پروفیل مبلی، بقیه مشخصات آن با پروفیل مبلی با سطح مقطع مربع و مستطیل هیچ تفاوتی ندارد.
تفاوت پروفیل مبلی با پروفیل معمولی
به طور کلی پروفیلها را میتوان به دو دسته پروفیل معمولی و پروفیل مبلی دستهبندی کرد. از میان محصولات متنوعی که با فولاد تولید میشوند، پروفیل مبلی شهرت بیشتری پیدا کرده است. پروفیلهای فولادی مختلف با توجه به کاربردی که دارند میبایست خواص مکانیکی و فیزیکی متفاوتی داشته باشند تا بتوان محصول مورد نظر را از آنها تولید کرد. مهمترین خواصی که پروفیل های مبلی دارند فرم پذیری آنها است. به این ترتیب که میتوان آنها را به هر شکل و طرحی درآورد. پروفیل مبلی وزن و ضخامت بسیار پایینی دارد و به این دلیل است که به آن پروفیل سبک یا قوطی سبک گفته میشود.
تفاوت پروفیل سبک و سنگین و کاربرد آنها در صنایع
پروفیل سبک چیست؟
از آنجایی که هدف این مقاله بررسی دو نوع پروفیل سبک و سنگین میباشد، لازم است که ابتدا پروفیل سبک معرفی شود. پروفیل سبک نیز همانند سایر پروفیلها سطح مقطع آن در طول محصول بدون تغییر است. ضمن اینکه از ورق سرد یا روغنی برای تولید پروفیل سبک استفاده میکنند. همانطور که از اسم آن مشخص است، این پروفیل ضخامتی خیلی کم بین 0.7 الی 1.5 میلیمتر دارد. پروفیل سبک در انواع مختلف با سطح مقطع متفاوت تولید میشود و هر نوع آن برای کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار میگیرد.
از پروفیل سبک عمدتاً در ساختمانسازی به خصوص ساخت درب و پنجره و مبلمان استفاده میکنند. بهطور کلی در صنایعی که پروفیلهای با ضخامت کم نیاز باشد از انواع پروفیل سبک استفاده میکنند. همانطور که گفته شد پروفیل سبک در انواع مختلفی تولید میشود و در سطح مقطع سهگوش، چهارگوش، دایرهای و ترکیبی وجود دارد. پرکاربردترین پروفیل سبک با سطح مقطع مربع و یا مستطیلی است که به آن قوطی پروفیل یا پروفیل مبلی نیز گفته میشود.
وزن پروفیلهای سبک بسیار پایین بوده ولی در عین سبک وزنی از استحکام قابل توجهی برخوردار هستند و به همین ترتیب برای ساخت انواع مبلمان، میز و صندلی فلزی، نردههای فلزی، خودروسازی و صنایعی از این قبیل مورد استفاده قرار میگیرد.
ویژگیهای پروفیل سبک
پروفیلهای سبک معمولاً در دو نوع باز و بسته یا به عبارتی درزدار و بدون درز نیز تولید میشوند و هر کدام از آنها در موارد متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرند. لولههای پروفیل بدون درز یا بسته همانطور که از نام آنها پیداست هیچگونه درزی روی آنها وجود ندارد و دیوارههای آنها نیز نازک است. با وجود ضخامت پایین دیوارههای این نوع پروفیل سبک، ولی از استحکام بسیار بالایی برخوردار بوده و در مقابل فشارهای خارجی و داخلی مقاومت خوبی از خود نشان میدهد.
پروفیلهای باز از طرف دیگر وزن بیشتری نسبت به پروفیلهای بدون درز یا بسته دارند و در موارد مختلفی نیز مورد استفاده قرار میگیرند. پروفیلهای سبک ویژگیهای بسیار منحصر به فردی دارند که از میان آنها میتوان به تنوع وزنی زیاد، سطح با کیفیت و براق، قابلیت آبکاری، قابلیت جوشکاری، قابلیت خمکاری، فرم پذیری بسیار بالا، قطر و ضخامت بسیار دقیق و ابعاد مناسب اشاره کرد. در مورد کاربردهای پروفیلهای سبک میتوان به مواردی همچون ساخت تجهیزات هوافضا، ساخت انواع مبلمان خانگی و اداری، استفاده در صنایع خودروسازی، ساخت انواع دوچرخههای کوهستانی و مسابقهای، ساخت انواع بیلبورد تبلیغاتی و مواردی از این قبیل اشاره داشت.
پروفیل سنگین چیست؟
پس از بررسی پروفیل سبک نوبت به بررسی پروفیل سنگین میرسد. پروفیلهای سنگین نیز از نظر نحوه تولید نیز همانند پروفیلهای سبک تولید میشوند و این نوع پروفیلها نیز در دستههای باز و بسته و صنعتی و ساختمانی تقسیم میشوند. مقاطع پروفیلهای سنگین نیز همانند پروفیلهای سبک به صورت مربع و مستطیل شکل بوده و تنها تفاوت این نوع پروفیلها این است که از ورق سیاه برای تولیدشان استفاده میشود. ضمن اینکه ضخامت آنها بیش از 1.5 میلیمتر است و به دلیل وزن بالا به آنها پروفیل سنگین گفته میشود. پروفیلهای سنگین نیز همانند پروفیلهای سبک دارای تنوع ابعاد بسیار بالایی هستند
ویژگیهای پروفیل سنگین
قابلیت جوشکاری یکی از مهمترین ویژگیهای پروفیل سنگین است. این نوع پروفیل قابلیت آن را دارد که عملیات جوشکاری به راحتی روی آن انجام بپذیرد. پروفیلهای سنگین نسبت به پروفیلهای سبک از مقاومت و سختی بالاتری برخوردار هستند. ضمن اینکه سطح این نوع پروفیلها بهراحتی ساییده نمیشود و همین مسئله باعث شده که عمر طولانیتری نسبت به پروفیلهای سبک داشته باشند. پروفیلهای سنگین نسبت به پروفیلهای سبک از نظر قیمت مقرون بهصرفهتر هست.
برچسب ها: آهن آپ