کشمکش های صادرات مواد خام

برطبق گزارش تحلیل گران آهن آپ، صادرات مواد خام اولیه یکی از مسئله ‌های اصلی تجارت خارجی کشور است که مجوز نمی ‌دهد اقتصاد ایران از ارزش افزوده حاصل از صنایع تکمیلی برخوردار شود. این موضوع موقعی ارزش بیشتری پیدا میکند که تولید کنندگان داخلی در اثر صادرات مواد خام، در تأمین مواد اولیه مورد نیاز خود با کمبود روبه رو می‌ شوند.

خام‌ فروشی اضافه بر موضوع هایی که برای صنایع داخلی به وجود می آورد، تهدیدی برای صادرات و درآمد های ارزی کشور است. مواد خام به آسانی قابل شناخت و در نتیجه، تحریم ‌پذیر هستند. این در صورتی است که جابه جایی آنها به زنجیره تولید، باعث تنوع‌ بخشی به محصولات می ‌شود و قدرت تحریم را کم میکند. این مسئله علاوه بر کم شدن تهدیدات تحریمی، کشور را از ارزش افزوده‌ محصولات  جدید بهره مند می‌کند.

صنعت فولاد ایران نیز یکی از صنایعی است که با موضوع خام‌ فروشی محصولات بالا دستی روبه رو است و در مدت زمانی متفاوت از تحریم‌ های آمریکا اثرپذیر شده است. بخش زیاد صادرات فلزی کشور مرتبط به محصولات فولادی است که به علت خام‌ فروشی، متوسط نرخ صادراتی آنها به‌ازای هر تن، تنها تقریبا۴۳۰ دلار است، نرخی که در صورت انتقال مواد خام اولیه مثل شمش، بیلت و اسلب به صنایع پایین‌ دستی و تولید محصولاتی مثل ورق فولادی، لوله و پروفیل ارزش‌ افزوده بالاتری ایجاد خواهند کرد.

اکنون، حجم تولید ورق فولاد در کشور میان ۶ تا هفت میلیون تن است. این در صورتی است که گنجایش صنایع تکمیلی برای تولید لوله و پروفیل تقریبا۱۸ میلیون تن است. کامل کردن این زنجیره تولید افزون بر برخورداری کشور از ارزش افزوده و فعال‌ سازی گنجایش موجود، اهداف اشتغال‌ زایی را نیز محقق می‌ سازد.

برچسبها:ورق لوله  پروفیل آهن آپ


منتشر شده در شنبه، ۰۵ بهمن ۱۳۹۸ ۰۸:۵۶