میلگردها (آماتور) سازههای فولادی هستندکه درسازههای بتنی برای رشد استقامت بتن مورد استفاده قرار میگیرند و به میلگردهای فولادی مشهور هستند و یا به عبارتی به پروفیلی با سطح مقطع دایره و توپر گفته میشود که بیشتر مردم نوع فلزی آجدار آنرا در ساختمان سازی استفاده میکنند.میلگردها برای مسلح کردن بتن بهعلت رشد استقامت کششی بتن استفاده می شوند.
استانداردهای تولید میلگرد در کشورهای گوناگون متفاوت میباشد. هر استانداردی طبقهبندیهای خاص خود را دارد. صنعت فولاد پیشتاز در ایران، ذوب آهن اصفهان است که استاندارد آن بر طبق استاندارد روسی است.
انواع میلگرد در بازار، باعث شده خرید میلگرد با مسئله هایی مواجه شود. از این جهت میلگرد به عنوان پرفروش ترین و بنیادی ترین محصول فولادی برای ساختن ساختمان، شناخت ، آشنایی و آگاهی از نکات خرید آن ارزش بسیار بالایی دارد.
میلگردها برحسب میزان استقامت در مقابل نیروی کششی دسته بندی می شوند. که معمولا مقاومت خصوصیت فولاد نامیده می شود. بر طبق مقاومت خصوصیت فولاد ، میلگردها در سه نوع میلگرد ساده، میلگرد آجدار و میلگرد کلاف در بازار وجود دارند. اولین ویژگی و تفاوت میلگردها در سایز آنها است یا در همان قطر آنهاست. این میلگردها دارای انواع خاصی ماننداروپایی ، فولاد کربن ، اپوکسی پوشش داده شده ، گالوانیزه و فولاد ضد زنگ می باشند .
۱. میلگرد صاف (Ai):این میلگردها صاف و بدون آج میباشند. این میلگردها برای آهنگری، تغییر شکل و کارهای جوشکاری مناسب هستند و بهصورت کلی همچون یک میلگرد داکتیل شناخته میشوند.
2.میلگرد سخت با آج ساده (A2): این میلگردها نیمه خشک یا ترد و نیمهنرم میباشند. این نوع برای کارهای ساختمانی و مخصوصا خاموت زنی مناسب هستند. کارهای جوشکاری روی آن به دشواری انجام میشود. پیشنهاد میشود از کارهای جوشکاری روی آن خودداری شود.
۳. میلگرد سخت با آجهای پیچیده (A3):به میلگرد خشک معروف است. برای آهنگری و تغییر شکلهای بسیار با زاویه های تند مناسب نیست. اصلا جهت کارهای جوشکاری روی آن اجازه داده نمیشود.
۴. میلگرد سخت با آج پیچیده (A4): آجهای دوکی شکل دارند. یک نوع از آنها به آجدار مرکب مشهور است. در طراحی و ساختن تمام انواع سازههای ساختمانی، بتن آرمه به غیر از دیوارهای برشی مخصوص و قابها خمیشی استفاده میشوند.
نکته : میلگردهایی با قطر کمتر از 6 میلی متر مفتول نام دارند و معمولا به صورت کلاف هستند اما میلگردهای استفاده شده در آرماتوربندی، میلگردهای بالاتر از 6 میلی متر هستند.
میلگردها در سایزهای 1.5 ( سیم آرماتور ) ، 2.5 ( سیم نجاری ) ، 4 ( مفتول ) ، 6 (میلگرد حرارتی ) ، 6.5 ( میلگرد حرارتی ) ، 8 ، 10 ( بیشتر برای خاموت )، 12 ، 14 ، 16 و ... تولید می شوند.
استاندارد میلگرد متداول در بازار، A2 و A3 می باشد که تفاوت این استانداردها در استقامت تنشی و کششی آنها است. اکنون، بسیاری از درخواستهای بازار به علت نبود شناخت کافی ،میلگرد A3می باشد ولی بر طبق کاربرد مورد نظر، می تواند A2 نیز باشد . در بسیاری از موارد و سایزهای مخصوص،میلگرد A2بهترین انتخاب می باشد. سای میلگردهای موجود در بازار بین 5.5 تا 40 میلی متر است. البته سایزهای بالاتر هم متناسب با نیاز و تقاضای مشتری، تولید و عرضه میشود. بهترین انتخاب برای سایزهای 8 تا 12 ، میلگرد A2 می باشد زیرا انعطاف پذیرتر است و معمولا برای خم کاری و خاموت استفاده میشود. اما برای سایزهای 12 به بالا ، میلگرد A3 خریداری می شود. ولی به صورت کلی با دقت به نیاز خریدار و محاسبه و طراح پروژه، نوع میلگرد و استحکام آن مشخص می شود.
در طراحیهای پی ساختمان از میلگردهای طولی A3 و در بخش های عرضی از میلگردهای A2 استفاده میشود که راه تشخیص آنها نوع آج آنها است. در A3 آجها بهصورت ضربدری میباشند و در A2 آجها به صورت فردی هستند. در میلگرد A2 آجها بهصورت موازی میباشند ولی در A3 به صورت هفت و هشت هستند.
تفاوت میلگرد آجدار A2 و A3
بیشترین نیروی کششی که جسم پیش از شکستن متحمل میشود، واحد آن پوند بر اینچ مربع است. این استقامت را میتوان با عملیاتی مانند آلیاژکاری، سرد کاری و یا عملیات حرارتی بیشتر کرد.
مقاومت کششی، تاو کششی کلمات شبیه هم هستند. در آزمایش های کشش و افزایش طول نسبی، مقدار انعطافپذیری و یا شکننده بودن میلگرد تعیین میشود.
1- میلگرد ساده 240 ( ساده )
2- میگرد آجدار 340 ( آجدار مارپیچ )
3- میلگرد آجدار 400 ( آجدار جناقی )
4- میلگرد آجدار 500 ( آجدار مرکب )
نکته : میلگردها از نوع A1 تا A4 همه یک وزن دارند اما استقامت و سختی میلگرد A4 از همه بیشتر و شکنندگی آن کمتر می باشد.
میلگردها به شکلهای متفاوتی در بتن مسلح مورد استفاده قرار میگیرند. این شکلها در نقشههای طراحان بهصورت دقیق رسم شده و اجرا میشوند.
میلگرد راستا
برای رشد استحکام کششی بتن استفاده میشود.
میلگرد خاموت
برای خودداری از بیرون زدگی میلگردها بر اثر اعمال نیروهای برشی مورد استفاده قرار میگیرد.
میلگرد سنجاقک
برای استحکام برشی خاموتها و پیوستگی کامل بین میلگرد و خاموت استفاده میشود.
میلگرد خرک
میلگرد خرک برای قرار دادن دو شبکه افقی پیاپی با فاصلههایی مشخص در داخل بتن استفاده میشود.
میلگرد رکابی
در ادامه نگه داشتن میلگردهای طولی یا عمودی در بتنریزی دیوارها مورد استفاده قرار میگیرد.
میلگرد ادکا :
برای پایداری لنگرهای منفی در تکیه گاههای تیر و برای پایداری نیروهای برشی مورد استفاده قرار میگبرد
میلگردها انواع بسیاری دارند و در پروژه های متفاوت عمرانی کاربرد دارند.
در هر پروژه ساختمانی شما میتوانید از ۶ نوع متفاوت میلگرد استفاده کنید. در کار انداختن پروژههای بتنی میتوان از فولاد مستحکم استفاده کرد. برای بتن مسلح از میلگرد آجدار باید استفاده کنیم. اطلاع از خصوصیتهای میلگرد هنگام خرید میلگرد آجدارلازم است.
۱. میلگرد اروپا:
در این میلگردها از منگنز و ترکیبات منگنز استفاده میشود. این میلگردها در مقایسه به سایر میلگردها نرخ مناسبتری دارند. کار با آن ها آسان است و کمترین استقامت را در مقابل انحراف و خم شدن دارند.
۲. میلگرد کربندار:
در پروژههایی که نیاز به اسکلت بتنی دارند از این نوع میلگرد استفاده میشود. یکی از مسئله های این نوع میلگردها خوردگی است. اگر در برابر رطوبت قرار بگیرد، میلگرد خوردگی پیدا میکند و در آخر از بین میرود. در طول زمان ساییدگی بیشتر میشود و در نتیجه سیمان اطراف آن صدمه خواهد دید. این میلگرد اگرچه استقامت کششی خوبی دارد، در بعضی از وضعیت هامیتواند بهترین انتخاب باشد.
حفاظت خوردگی فولاد در بتن بابهکاربردن عوامل متفاوتی امکانپذیر است.
3.میلگرد گالوانیزه:
این نوع میلگرد درمقابل خوردگی ۴۰درصد بیشتر از فولاد ضدزنگ استقامت دارد. بسیار با ثبات تر و سختتر است. این میلگرد در مقایسه به میلگردهای دیگر ۴۰ درصد گرانتر میباشد.
۴. میلگرد با پوشش اپوکی:
این نوع میلگرد مثل میلگرد کربندار بوده ولی پوشش اپوکی اضافی دارد. این نوع میلگرد استقامت بسیاری در مقابل خوردگی دارد.
تقریبا ۱۷۰۰ برابر مستحکم تر از انواع دیگر میباشد. متاسفانه پوشش اپوکی نازک است. زمانیکه پوشش صدمه ببیند در برابر رطوبت خوردگی ایجاد میشود.
۵. میلگردهای فولادی ضدزنگ:
این نوع میلگرد از بهترین نوع میلگرد برای ببیشتر پروژهها است. اما نرخ بیشتری دارد.
این نوع میلگرد تقریبا ۱۵۰۰ برابر استقامت بیشتری در مقابل خوردگی دارد. بهدلیل نرخ زیاد این نوع میلگرد به طبع مخارج اضافی خواهد داشت. این نوع میلگرد قدرت خمش در مقابل تحمل بار را دارد.
۶. میلگرد فایبرگلاس تقویت شده توسط پلیمر:
این میلگرد به میلگرد شیشهای تقویتشده با پلیمر مشهور است. ترکیب آن از موادی مشابه کربن و فایبرگلاس است. خوردگی در آن به وجود نمی آید. پوشش این نوع میلگرد در مقایسه به پوشش اپوکی بیشتر است.
این نوع میلگرد در بین تمام انواع میلگردها با ثبات ترین انتخاب میباشد.
برای پروژههای عمرانی نرخ میلگرد و بقیه مصالح ساختمانی، در کنار کیفیت مصالح اهمیت دارد، کیفیت مصالح برای اعمال پروژههای ساختمانی باعث رشد عمر سازه میشود.
7.توری سیم جوش داده شده :
توری سیم جوش داده شده از سری توری های فلزی ساخته شده با میلگرد هایی با قطر کم و زوایای درست و جوشکاری شده از طریق نقطه جوش الکتریکی در تمام نقاط تقاطع سیم فولادی ساخته شده هستند.میتوان از آن درصفحات تخت در زمین استفاده نمود که درآن زمین به خوبی فشرده شود. از توری های جوش خورده سنگین تر میتوان در دیوارها و صفحات سازه ای ساختاری استفاده کرد . این مورد طبیعتا در آسفالت جاده هاو بستر های جعبه مانند و کانال های بتونی کوچک استفاده میشود.
تقویت فلز یا سیم مش تقویت شده کالای مناسب دیگری برای بتن است. فلز مشبک شده با برش میلگردهای فولادی در خط های موازی ساخته میشود وپس از آن شکل میگیرند تا شکل الماس یا شکل مربعی بین هربرش به وجود بیاید. فلزمشبک شده طبیعتا در منطقه هایی که ضخامت قابل اهمیتی از بتن نیاز است و یا در تقویت بتن سبک استفاده میشود کاربرد دارد. از آرماتور مش میتوان درپیاده روها و صفحات بتونی کوچک و یا سطح های قابل پیاده روی استفاده نمود زیرا بار زیادی بر آنها اعمال نمیشود.
رویداد های تولید میلگرد در کشورهای پیشرفته جهان متفاوت است
استقامت فشاری بتن بسیار خوب است و برای خرد کردن بتن نیروی زیادی نیاز است این در صورتی است که ساختار از استقامت فشاری و استقامت کششی و پیچشی ضعیفی بهره مند است. به همین علت در سازه های بتنی برای رشد مقاومت کششی و پیچشی بتن از میلگرد آجدار استفاده میشود.
نگهداری، انبار و نکاتی که باید دقت کرد
میلگردهای فولادی باید با مقصد خودداری از اکسید شدن فلز آهن و کمتر شدن قطر اثر گذار میلگرد فولادی ، در فضایی خشک و سر پوشیده محافظت شوند. قبل از مصرف، روی فلز را از زنگ زدگی پاک کنید، این کار از طریق برس زدن یا پاک کردن مکانیکی انجام میگیرد. درنتیجه چسبندگی بتن و فولاد حفظ میشود. راه سند بلاست نیز برای زنگ زدایی میلگرد استفاده میشود. قرار دادن میلگرد در ارتفاع باعث مانع از رطوبت زدگی میلگرد میشود. انبار نیز باید برای خودداری از زنگ زدگی تمیز باشد. در حمل و انبار میلگردها باید توجه کافی صورت بگیرد تا میلگرد گرفتار خم شدگی نشود.
میلگردها برای ارسال بسته بندی می گردند. به هر بسته میلگرد معمولاً بندیل گفته می شود که مقدار گنجایش آن در کارخانجات گوناگون متفاوت است و متداولا میان 2 تا 5/5 تن است. نکته قابل توجه در سفارش میلگرد و بارگیری آن، این است که خریداران باید دقت داشته باشند، در صورتی که سفارش خریداران خرد باشد و مجبور هستند از انبار تامین و بارگیری گردد، مخارج کامل شده آن بیشتر از کارخانه خواهد بود چون مخارج انبارداری و کرایه حمل به آن اختصاص داده میشود. از این جهت مسافت و نزدیکی انبار، در نرخ کامل شده میلگرد بسیار قابل توجه است.
نرخ میلگرد تاثیر پذیر از عوامل بسیار زیادی است. نرخ میلگرد و کیفیت میلگرد، مهمترین موارد در خرید میلگرد هستند. در حقیقت عرف بازار است که خریدار به سمت محصولی با نرخ مناسب می گردد. کیفیت نیز عامل مشخص کننده در خرید درخواست کنندگان است. گرچه گرفتن مشاوره در بیشتر موارد می تواند به انتخاب درست تر خریداران کمک کند.
در بسیاری موارد میلگرد اصفهان یا میلگرد کاشان بنا به مشهوریت و شناخته شدن در بازار ، نمی تواند بهترین انتخاب درخواست کننده باشد اگر چه کیفیت بسیار خوب محصولات فولادی این کارخانه ها بر کسی پنهان نیست. با دقت به نیاز، کاربرد و مسافت ، میلگرد کارخانه های دیگر با کیفیت بهتر و مورد تایید نیز می تواند خرید خوبی برای افراد باشد ضمن اینکه مخارج آن ها را بسیار کم میکند.
همان طور که گفته شد، کارخانه های تولید کننده میلگرد که مشهور ترین آنها میلگرد ذوب آهن اصفهان،میلگرد کویر کاشان،میلگرد نیشابور و روهینا دزفول هستند،در نرخ کامل شده میلگردهای موجود در بازار آهن، اثرشایسته ای دارند. کارخانه های ذکر شده، به علت کیفیت بالا و محبوبیت در بازار و پر درخواست بودن، به طبع دارای نرخ بیشتری هستند و به صورت کلی مشخص کننده قیمت پیشنهادی نرخ میلگرد در بازار می باشند.
این در صورتی است که کارخانه هایی مثل کارخانه هیربد زرندیه، پرشینوتاکستان که از کیفیت مطلوب و نرخ مناسب تری نیز بهره مند هستند به علت کمتر شناخته شدن در بازار، درخواست کمتری دارند . این کارخانه ها به علت رقابت در بازار و رشد مقدار فروش خود، نرخ ها را رقابتی اطلاع می دهند و مادام در حال تغییر نرخ های خود می باشد. نکته مهمی که خریداران باید به آن توجه نمایند، این است که چنین کارخانه هایی، از نظر کیفیت، کمتر از کارخانه های ذوب آهن و کاشان نیستند فقط نرخ کمتری اعلام می نمایند تا بازار بیشتری داشته باشند و همین کار باعث کمتر شدن مخارج خریدار و صرفه جویی به اندازه زیادی می شود. همینطور کارخانجات بسیاری وجود دارند که نرخ های بسیار کمتری دارند ولی به همان میزان کیفیت آنها نیز پایین بوده و نمی تواند نیاز هر مشتری را تامین سازد. در این بین پیشنهاد ما به شما خریداران گرامی، دریافت مشاوره و گفتن کاربرد و کیفیت مورد نظر خود است. شما می توانید با مراجعه به صفحه قیمت میلگرد، نرخ روز میلگرد کارخانجات گوناگون را مشاهده کنید.
برچسبها:قیمت میلگرد