ناودانی یک نوع پروفیل ساختمانی و صنعتی با مقطع های باز می باشد که به شکل U لاتین است و ازشکل گیری یک سطح افقی و دو سطح عمودی بدست می آید و به دلیل ظاهر پسندیده و خوبی که دارند، یکی از پروفیلهای شناخته شده می باشند که در کارهای ساختمانی و صنعتی بسیار مورد استفاده قرار می گیرند.
این محصول انواع گوناگونی دارد که می شود بعنوان نمونه گالوانیزه، آلومینیوم و استنلس استیل را بیان کرد . باید دقت داشت که نرخ ناودانی در انواع گوناگونی با یکدیگر تفاوت دارند. جنس آلومینیوم از لحاظ وزنی به طور معمول سبکتر می باشد، انعطاف پذیری زیادی دارند و محکم می باشند . رایج ترین مورد استفاده ی آنها به طور معمول در درست کردن چارچوبهای در و پنجره ، شاسی تریلرها و اسکلت سازهها می باشد و آلیاژهای استفاده شده در آنها به طور معمول سری ۶۰۰۰ است.
شمش خام حرارت دیده، با عبور از بین غلتکهایی که به نورد معروف هستند، به فرم ناودانـی در میآید. نسبت به اندازه نوردها، ناودانیها هم با همان اندازه از خط تولید خارج می کنند. به این نمونه از ناودانـی ها فابریک هم گفته می شود.
این نوع از ناودانـیها، اگر همه ی قوانین تعیین شده در استاندارد ۱-۴۴۷۷ در روند ساختشان مراعات شده باشد، مورد تائید اداره استاندارد ملی ایران است و میتواند علامت استاندارد را بگیرند.
ناودانیهای پرسی از پرس کردن ورقهایی که به طول ۶ متر ( یا در سایز هایی ک مشتری می خواهد) برش خورده میشوند، تولید میشوند.
این ناودانـی نسبت به جنس ورقی که از آن درست میشود برای موارد گوناگون استفاده میشود. نمونه ای از ناودانیهای پرسی هم هستند که تنها برای موردهای ظاهری و برای درست کردن لبههایی که احتیاج به صاف بودن دارند، در ساختمانها و نمونه هایی ازاین قبیل استفاده میشوند.
ناودانیهای مشبک را به طور معمول از ورق گالوانیزه تولید میکنند. که این ورقها پیش از این از روش گالوانیزه گرم یا سرد تولید شدهاند.
همچنین همانگونه که از اسمش مشخص است ، سوراخهایی در این ورقها به وجود می آید که فرم شبکهای داشته باشد تا بعدها قادر باشند از این سوراخها برای موارد نیاز مانند بستن پیچ و مهره استفاده کنند.
ناودانی ساده را از ورق ساده تولید میکنند که این ورق قادر است ورق معمولی و یا گالوانیزه باشد. در درست کردن این نوع هم نسبت به نوع استفاده، از ورقهای گوناگون می شود استفاده کرد.این نوع ناودانی در ابعاد ۸،۱۰،۱۲،۱۴،۱۶ تولید می شود که از ارتفاع ۳۰ تا ۴۰۰ میلیمتر می باشد.
از آنجایی که موارد استفاده ناودانی را بر اساس فرم آن برای نقشه های صنعتی مانند ماشین آلات، اسکلت کامیون و ... یا نقشه های ساختمان سازی مثل مرمت بناهای معماری، ساختمان و تجهیزات ساخت و ساز به نوبه ی خود خاص کرده است، به همین دلیل با توجه به موارد استفاده ی آنها که آن هم با دقت به فرمشان به دو صورت C و U قسمت بندی می شوند و استاندارد UPN و UPE برای آن ها تعریف شده است.
UPE برای ناودانی C با بالهای موازی استفاده می شود.
UPN برای ناودانی U با بالهای مخروطی کاربرد دارد.
UNP و UPE ناودانی اروپایی DIN-1026
استاندارد فرانسه NF A 45-255
استاندارد ناودانی مقاوم به خوردگی DIN EN ISO 12944-3
ناودانی ها بر طبق اندازه و وزن به دو شکل تقسیم بندی می شوند:
ناودانی سبک
ناودانی سنگین (ناودانی اروپایی)
ناودانی های تولید شده در داخل کشور اغلب از نوع ناودانی سبک هستند. ناودانی سبک وزنی پایین تر از وزن ذکر شده در جدول اشتال دارد.
از موارد استفاده ناودانی می شود به استفاده در صنعت ساختمان سازی اشاره کرد که بنای بهتر تلقی می شود و برای ساخت چارچوب ، مرمت بناهای معماری ، درست کردن تجهیزات ساخت و ساز ، ساخت پایه ماشین آلات ، تشکیلات دریایی ، درست کردن اسکلت کامیون ها و … مورد استفاده قرار میگرد.
به ناودانی UNP ناودانی اروپایی نیز گفته می شود که یکی از پروفیل های ناودانی در کشور است در مقایسه با دیگر ناودانی هایی که در بازار می باشد وزن سنگین تری دارد . معمولاً از ناودانی UNP اکثراً در پروژه های بزرگ یا نقشه های صنعتی استفاده می شود ، به دلیل این که ناودانی UNP یا ناودانی اروپایی ضخامت زیادتری دارد بنابراین وزن بیشتری نیز دارد.
ناودانی سنگین UNP برطبق استاندارد اروپا_DIN1026 از سایز ۴۰ الی ۴۰۰ به طور فراوان از کارخانه های کشور ترکیه به کشور وارد می گردد.
می شود بصورت تکی و یا جفت در باد بندها استفاده کرد.
به صورت جفت و به فرم قوطی در ستون ها به کار می رود.
به صورت جفت در ساخت خرپا کاربرد دارد.
می توان به صورت تکی و دوبل در تیر ها استفاده کرد.
ناودانی ها در مقطع های مختلف تولید می شوند که برخی از آنها عبارتند از:
UNP40 –UPN 40*2 –UNP 30 – UNP 30*15
UNP 60- UNP 50 – UNP 50*25
UNP65 – UNP 80 – UNP 100 –UNP 120
UNP 180 –UNP 160 – UNP 140
UNP 260 – UNP 240 – UNP 220 – UNP 200
UNP 320 – UNP 300 –UNP 280
UNP 400 – UNP 380 –UNP 350
ناودانیها را یراساس ارتفاع بالهای آن ها اندازه می گیرند و این عدد به سانتیمتر بیان میشود.
یعنی اگر ارتفاع بالهای یک ناودانی ۸ سانتیمتر باشد، آن را به ناودانـی ۸ میشناسند.
این محصول در شاخههای ۶ و ۱۲ متری قابل عرضه در بازار می باشد و همه ی مشخصات آن طبق جدول اشتال زیر می باشد: