نبشی یکی از انواع وسیع پروفیلها است، روی مقطع این محصول از دو ضلع که با زاویه مخصوص در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند ایجاد شدهاست. به دو ضلع سازنده روی مقطع، معمولا بال گفته میشود و در نوع معمول آن زوایه میان۲ بال ۹۰ درجه است. عموما مقدار بالهای این محصول با هم برابر است که به آن بال مساوی گویند و در مواردی طول بالها مختلف است که به آن نبشی بال نامساوی گفته میشود.
در نقشههای ساختمان سازی، ضخامت و طول بالها بر اساس استاندارد ها نشان داده میشود (دقت داشته باشید که اندازهها براساس میلیمتر است).
طول بال دوم*طول بال اول*ضخامت بالها
حجم مصرفی نبشی در صنعت ساختمان سازی (نبشی کشی) قابل توجه است به همین علت قیمت نبشی در پیاده سازی پروژههای ساختمانی بسیار ارزش پیدا میکند. البته دقت داشته باشید در قسمتهای متفاوت برای متصل کردن مقطع های متفاوت و استحکام اتصالات از این مصالح استفاده میشود. کاربرد آن به ساختمان بسته نمیشود و ساخت بادبند و خرپا در سازههای دیگر وظیفه این پروفیل است و همچنین از آنها در ساختن قاب ماشینآلات صنعتی به طور زیاد استفاده میشود.
همچنین نبشی یکی از مهم ترین مصالح و پروفیل های ساختمانی است که به شکل مرکب و به صورت فردی در انواع پروژه ها استفاده میشود. این محصول پروفیلی است که سطح مقطع آن دو ضلع عمود برهم می باشد نبشی ها با ۲ ویژگی اندازه بال ها و ضخامت شناخته می شوند.
این محصول که کاربرد های مختلف و زیادی دارد به روش های مختلفی نیز ساخته می شود که در ادامه به برسی این روش ها می پردازیم.
جدول وزنی و اشتال نبشی از طریف متخصصان این حیطه ایجاد شده است. اگر فکر خرید نبشی دارید، فروشندگان وزن هر شاخه را با توجه به مشخصات متفاوتی که هر کدام دارند به شما میدهند. برای اینکه از وزنی که در به شما داده اند اطمینان داشته باشید، میتوانید از فرمول زیر استفاده کنید.
۷۸۵۰ * ضخامت * طول *جمع طول بالهای نبشی
دقت داشته باشید که در فرمول بالا طول، اندازه بال و ضخامت ذکرشده باید برطبق متر باشند تا در پایان وزن حساب شده برطبق کیلوگرم باشد.
نبشی ها از نظر شکل ظاهری به 2 دسته تقسیم می شوند.
بال مساوی و بال نامساوی
نبشیها به دو شکل بال مساوی و بال نامساوی تولید شده و در بازار روانه میشوند. همان طور که از نام آنها پیدا است تفاوت آنها در اندازه بالها است.
نبشی بال مساوی: بالهای این نبشیها برابر و یکسان بوده، بر یکدیگر عمود شده است و از لحاظ شکل ظاهری شبیه V انگلیسی هستند. برای مثال نبشی ۵۰*۵۰*۵ داریم، دو پارامتر ۵۰*۵۰ اندازه دو بال نبشی و پارامتر ۵ ضخامت نبشی را مشخص میکند. زمانی که گفته میشود نبشی ۲۰ منظور این است که باید هر دو طول ۲۰ و ضخامت هم ۲ باشد.همچنین برای نمایش این نوع از نبشی ها در نقشه های ساختمانی از حرف L در کنار سایز محصول به صورت “L200” استفاده می کنند و این به منظور آن است که طول هر دو بال نبشی 200 میلی متر است.
نبشی بال نامساوی: بال این نوع از نبشیها برابرو یکسان نیست، بلکه یکی از طولها از دیگری بزرگتر است، به همین علت به این نوع از نبشی، نبشی بال نامساوی میگویند و از لحاظ شکل ظاهری شبیه L انگلیسی هستند. به عنوان نمونه نبشی بال نامساوی ۱۰*۸۰*۱۲۰، بیانگر اندازه بال بزرگتر ۱۲۰ و اندازه بال کوچکتر ۸۰ است. معمولا نبشی های بال مساوی متداول تر واستفاده بیشتری از بال نامساوی ها دارند، اما این نوع هم در صنایعی و مصارفی مخصوص مورد استفاده قرار می گیرد.
نبشی ها به 2 صورت تولید و در بازار عرضه می شوند:
در تولید نبشی پرسی، از دستگاه رول فرمینگ برای پرس کردن ورقهای فولادی که برش خورده شدهاند، استفاده میکنند و برای تولید محصول نهایی آن را درون دستگاه رول فورمینگ میگذارند از آنجایی که این دستگاه سرعت زیادی دارد، میتواند در طول مدت کمی تعداد زیادی از این نوع از نبشیها را تولید کند.
ویژگی و مشخصه اصلی این دسته از نبشی ها این است که آن ها از همان نخست بصورت نبشی از خط تولید خارج می شوند و نیازی به انجام کار اضافه ندارند. در این روش تولید اول شمش ها داخل کوره حرارتی قرار گرفته و حرارت می بینند در مرحله بعد برای رشد طول و کم شدن مقطع، آن هارا از قفسه های نورد گذر می دهند و پس از گذاشتن این مراحل نبشی آماده می شود. در حقیقت تفاوت این دو روش در طریقه تولید محصول است زیرا خروجی هر دوی آن ها نبشی می باشد.
برای تشخیص نبشی ها 2 روش کلی وجود دارد.
اندازه بال
ضخامت
برای نمونه اگر با L3*20*20 روبه رو شدید به معنی آن است که نبشی مورد نظر ضخامت 3 بوده و اندازه بال های آن 20 می باشد همچنین از آنجایی که اندازه بال های آن مساوی است می توان گفت این نبشی از نوع بال مساوی است.
به صورت رایج از نبشی های با سایز ۵۰ تا ۱۵۰ میلیمتر برای اتصال پل ها به ستون ها , تیر آهن ها به بیم های باربر, ستون ها به صفحه ها درفونداسیون در ساختمان سازی و در صنعت استفاده می کنند.
علاوه بر موارد بالا در ساخت ستون و همچنین خرپا استفاده می شود.
در برخی سازه ها دیگر مانند سازه های مربوط به آسانسورها از نبشی های خرد شده استفاده می شود که با نام نبشی لقمه شناخته می شوند.
در سقف های کرمیت برای بال بالایی تیرچه نبشی, تسمه یا ناودانی استفاده می شود و در داخل بتن پوششی قرار می گیرد. گر چه استفاده از نبشی معمول تر است.
برای اتصال های ساده در سازه از نبشی استفاده می کنند انواع اتصال ساده ناشی از :
1- اتصال نبشی جان
2-اتصال با نبشی نشیمنی (تقویت نشده) و (تقویت شده)
3- اتصال نیم گیردار (نیم صلب) اتصال گیردار (صلب) وغیره ….
عضو اتصال در این مقاله سپری مد نظر قرار گرفته است.
این مدل سازی با استفاده از نرم افزار اجزای محدودی ABAQUS انجام گرفته است و در آن گنجایش باربری نبشی در حالت های متفاوت اتصال بازبینی شده و نتایج به دست آمده, با نتایج محاسبه های آیین نامه ای گنجایش باربری تک نبشی به روش های LRFD و ASD مقایسه شده است.
پیدا کردن بهینه ترین نوع اتصال و استفاده از آن سبب رشد ضریب اطمینان میشود و به این جهت ایمنی سازه ها بدون رشد اندازه مقطع ها وتنها با استفاده از فرم بهینه اتصال رشد خواهد کرد . از طرفی دیگر دراین مقاله,نقاط تمرکز تنش نیز برای هر نوع اتصال معرفی شده اند .
با تشخیص نواحی این نقاط پر اغتشاش و استحکام این محل ها، میتوان بدون رشد مقدار مقطع ها, ایمنی سازه را با هزینه ای بسیار کم رشد داد.
بهینه ترین نوع اتصال , حالتی است که در آن ورق اتصال با هر یک از بال های نبشی , یک زاویه 54 درجه بسازد و ورق ها به صورتی قرار گیرند که مراکز ثقل نبشی و ورق های اتصال هم جهت با یکدیگر و بر روی یک خط فرضی قرار گیرند.
در سازه های معمول فولادی اتصالات تیر به ستون با فرض صلب کامل یا مفصل ایده آل طراحی می شوند.
اما بیشتر اتصالات حقیقی تیر به ستون , رفتاری شبیه اتصالات نیمه صلب دارند.
یکی از حالت های اتصالات رایج در سازه های فولادی, اتصال با نبشی جان و ورق جان می باشد که در صورت استحکام نبشی یا ورق اتصال, اتصال از حالت ساده به جهت اتصال نیمه صلب هدایت پیدا می کند.
در این مقاله برای تحقیق و مقایسه رفتار غیر خطی اتصال با نبشی جان و ورق جان 8 نوع متفاوت از این دو حالت اتصال, به روش اجزا محدود با استفاده از نرم افزار ANSYS, تحلیل شده اند.
تغییر شکل اجزای اتصال و پخش اغتشاشات و همچنین اثر پارامترهایی مانند ضخامت ورق و ابعاد عضو اتصال در درجه گیرداری اتصال مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است.
در این محصول برای خودداری از زنگ زدن و خوردگی آن از فلز روی برای پوشش آن استفاده می کنند و عملیات گالوانیزاسیون بر روی آن انجام میدهند،.که به آن گالوانیزه گفته می شود. استفاده از این محصول بیشتر در مکان هایی که امکان وجود رطوبت در محیط و زنگ زدن نبشی وجود دارد، مرسوم است.
این تکه با گذراندن مراحلی در هنگام ساخت در برابر خوردگی و زنگ زدگی مستحکم می شود این محصول به دو نوع مختلف 304 و T316 تقسیم می شود. مدل 304 توسط پروسه نورد گرم تولید و برای استفاده در محیط هایی که دستخوش عامل های مختلف ناشی از عناصر شیمیایی و آب نمک قرار دارند مطلوب می باشد، از جهتی عملیات جوشکاری و برشکاری نیز آسانی بر روی این محصولات صورت می گیرد. در مدل T316 برای رشد استحکام نبشی بر روی آن پوششی از جنس کروم، نیکل و مولیبدن کشیده می شود. این مدل به نسبت با ۳۰۴ از استحکام بیشتری بهره مند بوده و به عنوان قفسه و یا پایه ضد زنگ در صنایع دریایی مورد استفاده قرار می گیرد.
این مدل با نام گرم نوردیده بال مساوی در بازار مورد خرید و فروش قرار می گیرد این محصول در سایز های 2*20*20 تا 5*50*50 تولید می شود وچون از انعطافپذیری زیادی بهره مند است، به آسانی میتوان عملیاتی مانند جوشکاری و سوراخکاری بر روی آنها انجام داد.
برای ساختن آسانسور ها از این نوع استفاده می شود این نوع را با نام نبشی های خرد شده می شناسند.
این محصول از جنس پلی اتیلن می باشد که در سایز ها و ابعاد متفاوت و برای مصرف هایی مثل بسته بندی میوه، صنایع سنگ، کاشی، سرامیک و ورق های فلزی مورد استفاده قرار می گیرد.
این نوع از نبشی همچون نبشی فولادی به دو صورت فابریک و پرسی تولید میشود. برخی از مکانها هستند که رطوبت بسیاری دارند، اگر در این محیطها از نبشی فولادی استفاده کنند بعد از زمان کمی نبشی گرفتار زنگ زدگی و خوردگی میشود؛ به همین علت در این محیطها به دنبال نبشیهای استیل میروند.
نبشی استیل با آلیاژ ۳۰۴، کربن اندکی دارند و برای تولید این نوع از نبشی از فولادهای ضد زنگ ۳۰۴ استفاده میکنند. روی این نبشیها صاف میباشد از نبشی استیل بر طبق معمول در ساختن چهارچوب، مخازن، کابینت و فضاها استفاده میکنند و بیشترین کاربرد آنها در صنایع دریایی، شیمیایی و پتروشیمی است.
استحکام و کاردانی نبشی استیل با آلیاژ ۳۱۶ در مقایسه به نبشی استیل ۳۰۴ بیشتر است و علت آن استفاده مقدار کربن بیشتر در آن است. در تولید قفسهها و سازههای ساختمانی استفاده میشوند و به علت اینکه در فضاهای اسیدی زنگ نمیزند کاربرد بسیاری در سازههای دریایی و زیردریاییها دارد.
نبشی استیل کاشی، گاهی دور ستونها را با نبشی کاشی، کاشی کاری میکنند. اینکار اضافه بر اینکه از لب پر شدن کاشی خودداری میکند، زیبایی ویژه ای نیز به آن میدهد. بنابراین به صورت کلی مواقعی که از نبشی استیل برای نگهداری نما و سنگ استفاده میشود، به آن نبشی استیل کاشی میگویند.
نبشی استیل سوراخدار، سوراخهایی با اندازههای متفاوت به شکل بیضی و دایره دارد. کاربردهای آن در استفاده آن در قفسهها، درب باز کن گاراژ و پایههای لوازم اشاره کرد.
این نبشیها از جنس آلومینیوم هستند و برطبق معمول در ابعاد ۵۰ تا ۱۵۰ میلیمتر تولید میشوند، کاربرد آنها دراستفاده آنها در اتصال بین پلها با ستونها یا اتصال های بین باربرها و تیرآهنها است. مهمترین مشخصه این نبشیها به گفته زیر هستند:
وزن کم
استحکام بالا در برابر خوردگی و وضعیت جوی متفاوت.
مغناطیس نیستند به همین علت در دکلها استفاده میکنند.
زیبایی ویژه ای دارند به همین علت در آرایش داخلی و خارجی استفاده بسیار دارند.
سوراخ کاری، برش کاری و جوشکاری به آسانی بر روی آنها اعمال میشود.
این نوع بیشتر در سرد خانه ها استفاده میشود و در ضخامت های 7 و 10 سانتی متری به بازار روانه می شود.
برای زاویه های آرایش و پیرایش مورد استفاده قرار می گیرد این نوع نبشی به علت توان تا شدن تا ۱۸۰ درجه به آسانی می تواند زاویه ها را پوشش داده و مسئله ترک خوردگی یا شکستگی را نخواهد داشت.
ASTM A36
GOST 8240
DIN EN 10056-1
ASME S1-36
GOST 8510
می توان گفت نبشی یکی از مهم ترین قطعه هایی است که در صنعت ساختمان سازی و در بقیه صنایع مورد استفاده قرار می گیرد از این قطعه در دکل های انتقال نیرو، خرپا، ماشین آلات صنعتی، فونداسیون، اتصال تیرآهن به بیمهای باربر، سازههای LSF، بادبند، اتصال پلها به ستونها و در سایر موارد استفاده می شود. برای اتصال های ساده در سازه نیز از آن استفاده می کنند و نبشی کاربردهای زیادی دارد که علاوه براین کاربردها میتوان به کاربرد در عضو بادبندی , ساخت خرپا , سازه های LSF وانواع قاب های فلزی به استفاده شده در ماشین آلات و تجهیزات صنعتی اشاره نمود..
با توجه به طرح پیشنهاد شده از طریق مهندسین نبشی ها را بصورت شاخه و خرد شده ( نبشی لقمه) بکار می برند.
اتصال نبشی جان
اتصال با نبشی نشیمنی ( تقویت نشده و تقویت شده )
اتصال نیم گیردار ( نیم صلب )
اتصال گیردار ( صلب )
نبشی کشی ساختمان یک اقدام معمول و البته مهم در صنعت ساختمان سازی به حساب می آید و درحقیقت به منظورخودداری از ریزش یا سقوط دیوارهای سفالی، ساختمان بتن آرمه یا فولادی و دیوارهای بدون نما و نمادار انجام می شود. نکته قابل توجه این است که در صورت توجه نکردن به این کار و انجام ندادن آن مشکلات مهم اجرایی در ساختمانها به وجود می آید.
برای دیدن قیمت نبشی لطفا بر روی لینک زیر کلیک نمایید: