این محتوا در روز 27 فروردین ماه بعد از اولین حمله ایران به اسرائیل نوشته و در تاریخ 11 مهرماه (بعد از حمله دوم) با توجه به شرایط بازار ویرایش و بهروز شد. |
در بامداد 26 فروردین ماه 1403 ایران طی یک حمله منظم و برنامهریزی شده، اهداف مشخصی را در اسرائیل هدفگیری کرد. این اولین درگیری مسقیم ایران و اسرائیل بعد از انقلاب 57 است و تاثیرات زیادی بر بازارهای مهمی چون دلار، فولاد، نفت و… داشت.
بعد از حمله فروردین ماه، با اقدام دوباره اسرائیل، یعنی ترور اسماعیل هنیه در تهران و کشتهشدن سید حسن نصرالله در ضاحیه لبنان، نیروی سپاه با همکاری ارتش در اقدامی انتقامجویانه پایگاههای نظامی این رژیم را مورد هدف قرار دارد.
در حمله 10 مهرماه 1403، حدود 300 موشک از خاک ایران به سمت اسرائیل شلیک شد. این حمله از ساعت 7 و 30 عصر آغاز شد. در ادامه به تاثیر و عواقب این حمله موشکی بر بازار فولاد ایران خواهیم پرداخت. در ادامه با ما همراه باشید.
با شروع کار بازارهای مالی در صبح روز 11 مهر 1403 (2 اوکتبر 2024) قیمت دلار بالا رفت به حدود 61850 تومان رسید ولی با گذشت زمان مبلغ 61400 را تجربه کرد. از سوی دیگر قیمت نفت برنت به 75 دلار رسید. هر دوی این موارد امروز و روزهای آتی باعث افزایش قیمت فولاد در بازارهای ایران و جهان خواهد شد.
در ابتدای روز برخی از کارخانهها قیمت مقاطع فولادی خود را افزایش دادند. این افزایش قیمت بیشتر مربوط به لوله و پروفیل بود. قیمت میلگرد و تیرآهن اغلب کارخانههای ایران در روز 11 مهر 1403 نسبت به دیروز تغییری نداشتند.
بیشتر بخوانید: پیروزی ترامپ در انتخابات چه تاثیری بر بازار آهن و فولاد ایران دارد؟
تاثیرات مستقیم جنگ ایران و اسرائیابر بازار آهن ایران در طوی روزهای آینده و با توجه به تصمیم اسرائیل و آمریکا برای پاسخ به این حمله بستگی دارد. برای بررسی دقیقتر در ادامه دو سناریوی احتمالی را بیشتر بررسی خواهیم کرد.
جنگ ایران و اسرائیل بر بازار فولاد تاثیرات غیرمستقیمی نیز خواهد داشت. مهمترین این تاثیرات غیرمستقیم عبارتند از:
با احتمال وقوع جنگ، تقاضا برای خرید آهنآلات ساختمانی کمتر خواهد شد. با کاهش تقاضا شاهد کاهش قیمتها به خصوص قیمت میلگرد و قیمت تیرآهن خواهیم بود. این موضوع به دلیل تمایل سرمایهداران برای حفظ ارزش پول و قابل تبدیل نگهداشتن آن است.
بعد از کاهش تقاضا برای خرید آهن آلات ساختمانی، قیمتها به مرور کاهش پیدا میکند که این کاهش برای میلگرد و تیرآهن بیشتر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: تاثیر ترور سید حسن نصرالله بر بازار فولاد ایران و جهان
همانطور که گفتیم صبح روز 11 مهرماه قیمت نفت برنت افزایش چشمگیری داشت. این موضوع به طور غیرمستقیم بر قیمت فولاد در جهان تاثیر میگذارد و باعث افزایش آن میشود. افزایش قیمتهای جهانی باعث بالا رفتن قیمت فولاد در بازار ایران میشود. در سوی دیگر افزایش قیمت انرژی باعث افزایش هزینههای تولید میشود. این افزایش هزینه نیز نتیجه افزایشی خواهد داشت.
حدود 400 موشک که بیشتر آنها بالستیک بودند در حمله 10 مهرماه استفاده شدند. ساخت چنین موشکهایی در داخل ایران میتواند جوامع بینالمللی بهخصوص سازمان ملل و آمریکا را تحریک کند تا از دستیابی بیشتر ما به این فناوریها جلوگیری کنند. وضع تحریمهای جدید اقتصادی یکی از اهرمهای فشار خواهد بود.
وضع تحریمهای جدید باعث افزایش قیمتها، کاهش صادرات و… میشود که نمیتوان دقیقا برایند آن را تعیین کرد..
موضوع مهمی که مطرح میشود، بررسی تاثیرات طولانیمدت جنگ اسرائیل و ایران است. آیا افزایش قیمت دلار و قیمت آهن ادامهدار خواهد بود؟ ممکن است قیمت فولاد دوباره عقبنشینی کند؟ خرید آهن و میلگرد در این وضعیت بهصرفه است؟
در پاسخ به این سوالات باید سناریوهای احتمالی تاثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار فولاد در نیمه دوم سال 1403 را بررسی کرد.
اگر قدرتهای بزرگ جهان واسطه شوند و اسرائیل از اقدام تلافیجویانه دست بردارد، بهمرورزمان و مانند اتفاقات مشابه، قیمت دلار کاهشی میشود. با پایین آمدن قیمت دلار، قیمت فولاد و مقاطع آهنی نیز کمتر میشود. حجتالله فرزانی، تحلیلگر پولی و بانکی نیز بعد از حملات ایران به اسرائیل به این موضوع اشاره کرده و گفته است: «مردم نگران بالارفتن ارز نباشند، افزایش قیمتها مقطعی است.» وقتی افزایش نگرانیها از وقوع جنگ در منطقه افزایش پیدا میکند تمام بازارهای مالی حتی در کشورهای همسایه نیز از این موضوع تاثیر میگیرند. قیمتها رشد میکنند؛ اما این تاثیر بهمرورزمان خنثی میشود.
این گفته تا حدودی میتواند باعث کاهش نگرانیها شود و البته به واقعیت نزدیک است؛ چون با شروع کار بازارها، دلار از کانال 60 هزار تومان تنها وارد کانال 61 هزار تومان شد. در 27 فروردین ماه 1403 بعد از حمله ایران به اسرائیل، با شروع کار بازارهای مالی شاهد یک جهش فوقالهاده بودیم تا جایی که دلار از محدودهای زیر 60 هزار تومان حتی تا 70 هزارتومان نیز رشد داشت.
اگر این سناریو درست باشد، بهتر است فعالین حوزه فولاد فعلاً از خرید مقاطع دست بکشند تا التهاب بازار کمتر شود.
در سناریوی دوم باید به سراغ تشدید تنشها در منطقه خاورمیانه برویم. هر چند که مقامات آمریکایی اعلام کردهاند که اسرائیل هنوز تصمیمی برای پاسخ به ایران ندارد؛ اما درصورتیکه جواب آتش باشد، باید منتظر بالارفتن قیمتها باشیم.
با حمله اسرائیل به ایران، ارزش پول ملی کاهش و قیمت دلار بالا میرود و به دنبال آن افزایش قیمتها شروع میشود. این تاثیر در ابتدا در قیمت میلگرد و تیرآهن تاثیر خواهد داشت و با سرعت کمتری بر بازار پروفیل و لوله تاثیر میگذارد. با افزایش نیاز به فولاد برای تولید تسلیحات جنگی در منطقه خاورمیانه حتی قیمت جهانی این محصول بالاتر میرود. در کنار این جریانها با کاهش تمایل سرمایهگذاری در بخش مسکن، تقاضا برای خرید میلگرد و تیرآهن کمتر میشود و شاهد کاهش قیمتها آنها خواهیم بود.
سخن پایانی:
باتوجهبه اظهارنظرهای مقامات ایران و رژیم صهیونیستی نمیتوان پیشبینی درستی از تاثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار فولاد داشت. اگر به تجربههای گذشته رجوع کنیم، احتمالاً یک یا دو هفته بازار التهاب خواهد داشت و بعد از رفعشدن خطر جنگ، قیمتها دوباره کاهش میشود.
در یک دید کلی باید گفت که حمله ایران به اسرائیل، باعث افزایش قیمتها در بازار آهن و فولاد ایران میشود. در کنار افزایش قیمتها، کاهش صادرات و کاهش تقاضا باعث رکود بیشتر بازار مقاطع فولادی میشود و بسیاری از کارخانهها به دلیل افزایش قیمت انرژی هم تولیدات خود را کاهش میدهند.اگر در مورد تاثیر جنگ ایران و اسرائیل بر قیمت آهن نظر متفاوتی دارید میتوانید آن از قسمت دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
هیچ دیدگاهی ثبت نشده است