پروفیل 30*60 قهرمان فولاد ضخامت 2 بدون تغییر باقی ماند.
پروفیل 30*60 قهرمان فولاد ضخامت 2.5 بدون تغییر باقی ماند.
پروفیل 40*80 ضخامت 2.5 قهرمان فولاد آریا بدون تغییر باقی ماند.
پروفیل 40*40 ضخامت 2.5 قهرمان فولاد آریا بدون تغییر باقی ماند.
پروفیل 50*50 ضخامت 2.5 قهرمان فولاد آریا بدون تغییر باقی ماند.
پروفیل 40*60 ضخامت 2.5 قهرمان فولاد آریا بدون تغییر باقی ماند.
پروفیل 60*60 ضخامت 2.5 قهرمان فولاد آریا بدون تغییر باقی ماند.
پروفیل 40*40 ضخامت 2 قهرمان فولاد آریا بدون تغییر باقی ماند.
از کارشناسان آهن آپ مشاوره تخصصی بگیرید 03138030000
جستجو
استعلام قیمت سریع
جستجو های مرتبط اخیر
پروفیل
میلگرد
نبشی
ورق
تیرآهن
مفتول
برای دریافت نتیجه در کادر بالا جستجو کافیست کلمه کلیدی مورد نظرتان را وارد نمایید

نبشی کشی ساختمان به چه معناست؟ ضوابط و اصول نبشی کشی ساختمان

آشنایی با نبشی کشی ساختمان
امتــیاز و رای به این پست
5/ 2
  • نویسنده شهرزاد زواره زادگان
  • تاریخ انتشار ۱۸ . ۱۰ . ۱۴۰۲
  • تعداد دیدگاه 4 دیدگاه
  • موضوع مقالات نبشی
  • تعداد بازدید 599 بازدید
  • دقیقه مطالعه دقیقه 13
13
  • پرینت مقاله
  • ذخیره
  • بوکمارک

شاید تصور کنید که دوام و استحکام یک ساختمان فقط با میلگرد و تیرآهن است؛ اما باید بگوییم نبشی و ناودانی هم نقش مهمی در ایمنی سازه دارند. معمولا برای افزایش مقاومت سازه در برابر تغییرات جوی، اقدامات زیادی انجام می‌شود. یکی از این اقدامات، نبشی کشی ساختمان است که مطابق با نظر مهندس مشاور طرح و کارفارما اانجام می‌شود. در اصل این کار، نقش مهمی در انتقال نیروهای خارجی از دیوار به زمین دارد. در این مقاله از آهن آپ در مورد این موضوع بیشتر صحبت می‌کنیم.

آشنایی با نبشی کشی ساختمان؛ نبشی کشی برای ساختمان‌های فلزی است یا بتنی؟

نبشی‌ها یکی از مهم‌ترین مقاطع فولادی هستند که با توجه به سایز، ضخامت و حتی کارخانه تولید شده انواع مختلفی دارند. هم از نظر جنس و هم از نظر روش تولید، می‌توان دسته‌بندی‌های مختلفی برای این محصول در نظر گرفت. مهم‌ترین انواع نبشی عبارت‌اند از:

•          نبشی پرسی

•          نبشی فابریک

•          نبشی بال مساوی

•          نبشی بال نامساوی

•          نبشی لقمه ‌ای

نوع مقطه فولادی که برای نبشی کشی ساختمان استفاده می‌شود، به نظر طراح و نوع طراحی سازه بستگی دارد. قیمت نبشی هم از سایز، جنس، نوع و برند آن تاثیر می‌گیرد. نبشی کشی ساختمان در اصل همان شاسی کشی سازه است که برای افزایش مقاومت سازه در برابر باد، زلزله، تغییرات جوی و … کاربرد دارد.

نبشی کشی سازه های فلزی

در اصل یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که باید برای مقاومت سازه فلزی، بتنی یا حتی دیوارهای خارجی انجام داد. این نبشی کشی بین دیوار و ستون‌ها انجام می‌شود و با آجر یا بلوک‌های سفالی و سیمانی پر می‌شود.

این کار باعث انتقال نیروهای خارجی از دیوار به زمین خواهد شد. نبشی کشی نوعی اتصال فلزی در سازه ایجاد می‌کند. با توجه به این موضوع برای هر دو نوع سازه فلزی و سازه بتنی باید نبشی کشی اجرا شود. اگر این کار به صورت صحیح و مطابق با ضوابط خاص نباشد، خسارت‌های زیادی به سازه وارد می‌کند.

مراحل نبشی کشی ساختمان به صورت زیر است:

  1. نصب کردن بیس پلیت با رول بولت
  2. اتصال نبشی عمودی به تیرهای بالا و پایین در سازه
  3. اتصال نبشی‌های افقی به ستون و همچنین نبشی‌های عمودی
  4. فرآیند نازک کاری با استفاده از توری یا رابیتس در سازه موردنظر

همان‌طور که در بالا گفته شد، فرقی ندارد که نوع سازه شما بتنی است یا فلزی، در هر صورت باید نبشی کشی مطابق با آیین و ضوابط خاص اجرا شود. در نبشی کشی ساختمان فلزی، می‌توان نبشی‌های عمودی را با جوشکاری به تیرهای افقی بالا و پایین در ستون‌های سازه وصل کرد. این کار باعث سهولت در اجرای وال‌پست‌های سازه خواهد شد.

حتی در سازه‌های فلزی این کار را می‌توان با تسمه فولادی یا تفنگ میخکوب انجام داد.دقت داشته باشید که اگر این نبشی کشی طبق استانداردهای تعریف شده اجرا نشود، سازه مورد نظر با کوچکترین نیروی اضافی تخریب می‌شود.در صورتی که دیوارها از جنس پنل باشند، نیازی به فرآیند نبشی کشی نیست؛ چرا که میلگردهای موجود در دیوار، به میزان کافی استحکام و دوام سازه را تامین می‌کنند. در ساختمان‌هایی که نمای آن‌ها، پستی و بلندی دارد هم می‌توان از شاسی کشی استفاده کرد. برای این کار از پروفیل آهنی، نبشی و پیچ‌ومهره استفاده می‌شود.

نبشی کشی ساختمان بتنی

نبشی کشی ساختمان بتنی فرآیند متفاوتی دارد و معمولا به دو روش انجام می‌شود:

  1. در روش اول، صفحات و ستون‌ها به میلگردها و نبشی‌ها متصل و بعد در اقدام بعدی، بتن‌ریزی انجام می‌شود.
  2. در روش دوم، قبل از تمامی این اقدامات، بتن ریزی انجام و بعد تمامی اتصالات صورت می‌گیرد.

یکی از مهم‌ترین نکاتی که در نبشی کشی ساختمان باید به آن دقت داشته باشید، دیوارهای پیرامونی یا بیرونی سازه است که این شاسی کشی به طول و ارتفاع تیغه دیوارها بستگی دارد.

آیا وال پست و نبشی کشی فرقی با هم دارند؟

شاید خیلی از افرادی که در این زمینه اطلاعات کافی ندارند، وال پست و نبشی کشی را با هم اشتباه بگیرند. در اصل وال پست مصالحی است که به کمک آن نبشی کشی سازه انجام می‌شود. البته با قوطی، کلاف و ناودانی هم می‌توان این کار را انجام داد؛ اما رایج‌ترین آن‌ها، همان وال پست است. در واقع وال پست‌ها برای توزیع و پخش نیروی وارد شده بر دیوار کاربرد دارند. این مصالح ساختمانی باعث انتقال نیروها به ستون‌های اصلی ساختمان می‌شوند. وال پست‌ها را با مقاطع فولادی مختلفی می‌سازند.

مراحل شاسی کشی ساختمان

روش محاسبه هزینه نبشی کشی ساختمان چگونه است؟

قیمت نبشی کشی ساختمان، باید با توجه به طرح ساختمان به‌خصوص نمای آن تعیین شود. یعنی نبشی کشی نمای ساختمان تاثیر زیادی بر قیمت نبشی کشی ساختمان دارد. قیمت نبشی مورد استفاده در نبشی کشی به صورت شاخه‌ای و کیلویی است.

در صورتی که از نبشی‌های سنگین استفاده شود، قیمت بر اساس کیلویی است و هزینه نبشی کشی زیادتر خواهد شد. محاسبه هزینه نقشه کشی ساختمان بر اساس عوامل زیر است:

  • ارتفاع سازه مورد نظر
  • متراژ نما
  • طراحی پیچیده نما
  • قیمت مصالح فولادی استفاده شده
  • تعداد زاویه، کنج و عمق نما

در نظر داشته باشید که دستمزد نبشی کشی ساختمان بر اساس متراژ، نوع ساختمان، نوع نبشی و حتی تعداد واحدها متفاوت است. دستمزدی که می‌توان برای این کار در نظر گرفت از متری حداقل 50 هزار تومان تا متری حدود 2 میلیون در بازار تعیین می‌شود.

ضوابط نبشی کشی ساختمان

نبشی کشی در اصل یکی از مراحل سفت‌کاری ساختمان است که با دقت و حساسیت بالایی انجام شود. آیین نامه مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله که به عنوان استاندارد 2800 در نظر گرفته می‌شود، الزاماتی را برای اصول نبشی کشی ساختمان تعیین کرده است. اصول نبشی کشی ساختمان به صورت زیر است:

  • دیوارهای داخلی یا تیغه‌های با ارتفاع بیش از ۸/۱ متر، باید به بهترین شکل مناسب و از طریق ابزارهای خاص به سازه مهار شوند.
  • حداکثر طول مجاز برای هر دیوار غیرسازه‌ای بین دو کلاف قائم، نباید بیشتر از 6 متر باشد.
  • حداکثر ارتفاع دیوار غیرسازه‌ای از تراز کف ۵/۳ متر است. اگر ارتفاع از این مقدار بیشتر باشد، برای مهار باید از وال پست استفاده کرد.
  • لبه‌های قائم تمام دیوارهای غیرسازه‌ای باید مهار شوند.
  • لبه‌های فوقانی دیوار غیرسازه‌ای باید با کلاف یا ناودانی شماره ۶ متصل شوند.

سایز نبشی کشی ساختمان

سایز پروفیلی که برای نبشی کشی ساختمان انجام می‌شود، بین 50 تا 150 میلی‌متر متغیر است. دقت داشته باشید که سایز پروفیل با توجه به نوع کاربردی که قرار است از آن داشته باشید، تفاوت دارد. سایز پروفیل‌های به کاررفته در اتصال ستون به تیر با پروفیل‌هایی که برای اتصال ستون به دیوار یا فونداسیون استفاده می‌شوند، تفاوت دارد.

بیشتر بخوانید : نبشی سبک چیست

نحوه نبشی کشی ساختمان

برای نبشی کشی ساختمان طبق نقشه‌ای که برای ساخت سازه تهیه شده، باید ورق پلیت به ستون‌ها نصب شوند. بعد از آن، در مرحله بعدی باید جوشکاری نبشی کشی را انجام داد. دقت داشته باشید که نبشی‌ها انواع مختلفی دارند و برای اجرای هر نبشی در سازه، باید ضوابط خاصی اجرا شود.

نحوه نبشی کشی ساختمان به مصالح مورد استفاده، معماری سازه، و… بستگی دارد. در ساخت نماهای سنگی و سیمانی، باید نبشی‌ها عمودی و افقی به تیرها و ستون‌ها جوش داده شود. در مراحل بعدی که مستحکم سازی انجام شد، به کمک رابیتس می‌توان بقیه مراحل کار را انجام داد.

در سازه‌های بتنی و فلزی نبشی کشی‌های دیوارهای بیرونی اهمیت زیادی دارد؛ اما شاسی کشی تیغه‌های داخلی به طول و ارتفاع تیغه دیوار بستگی دارند که باید به این مسئله دقت داشته باشید.

نوع نبشی استفاده شده برای مناطق مرطوب یا سازه‌هایی که کنار دریا هستند، برای نبشی کشی متفاوت است. معمولا در چنین مواردی از نبشی‌های دریایی استفاده می‌شود. به این دلیل که این محصولات مقاومت بیشتری دارند.

فرآیند نبشی کشی در دیوارهای خارجی هم به دو صورت است:

  1. در روش اول، قبل از فرآیند بتن ریزی، بتن‌هایی برای جوش دادن نبشی‌ها در نظر گرفته می‌شود.
  2. در روش دوم با کمک تفنگ میخکوب یا تسمه‌ها، می‌توان تسمه‌ها را به نبشی‌ها متصل کرد. پس از این اتصال، آن‌ها را به شکلی قرار می‌دهیم تا مقطع دیوار داخل نبشی قرار بگیرد. بعد از آن باید میلگردهای عرضی را به میلگردهای طولی سازه جوش داد و میلگردهای طولی را به نبشی متصل کرد.

جایگزین نبشی کشی ساختمان

بااینکه در بالا به این موضوع اشاره کردیم که نبشی کشی ساختمان با وال پست‌ها متفاوت است. اما در بسیاری از موارد وال پست‌هت جایگیزن نبشی کشی ساختمان هستند. معمولا دو نوع وال پست برای این منظور استفاده می‌شود:

  • وال پست‌های قائم: این نوع وال پست برای دهانه‌های بزرگ قابل اجرا است و از روی تیرآهن پایین به قسمت زیرین تیرآهن طبقه بالا در ناحیه دهانه جوش می‌خورند.
  • وال‌پست‌های افقی: این نوع وال پست‌ها اکثرا در دیوارها کاربرد دارند و در نهایت مقاومت سازه را افزایش می‌دهند.

بیشتر بخوانید : انواع قاب ساختمانی

نکات مهم در نبشی کشی ساختمان که باید بدانید

اگر با حوزه نبشی کشی آشنایی داشته باشید، این را می‌دانید که نقشه خوانی نبشی کشی ساختمان طبق ضوابط و مقررات خاص انجام می‌شود. نقشه کشی ساختمان باید به بخش‌های نبشی کشی دیوارهای داخلی، خارجی و نما اختصاص داشته باشد.

نبشی کشی نمای ساختمان

در زمان نبشی کشی ساختمان باید حتما مواردی را رعایت کنید:

  • برای اتصال نبشی‌ها به ستون و تیر، نبشی‌ها باید با فاصله یک متری از هم قرار بگیرند تا دفع نیروهای وارد توسط دیوار به صورت یکپارچه انجام شود.
  • شاغول بودن و هم راستایی افقی نبشی کشی ساختمان را می‌توان با کمک ریسمان کشی انجام داد.
  • اگر قبل از بتن ریز، بیس پلیت‌ها نصب نشده باشند، باید آن‌ها را توسط رول بولت به تیرهای بالا و پایین متصل کنید.
  • از طریق محاسبه میزان لنگر وارد شده به بال افقی نبشی، می‌توان ضخامت نبشی مورد نظر را مشخص کرد.
  • باید اجرای نبشی‌های عمودی و افقی به صورت دوطرفه باشند؛ در غیر این صورت ساختمان شما دوام و استحکام زیادی نخواهد داشت.
  • برای اتصال بهتر نبشی و دیوار و در مرحله نازک‌کاری، پیشنهاد ما به شما استفاده از توری مرغی یا رابیتس است. پس از استفاده از این محصول به وسیله‌ی سیم گالوانیزه آن را محکم کنید.
  • باید از نبشی برای تمامی بازشوها مانند پنجره و درها استفاده کرد.
  • دقت داشته باشید که نباید نبشی‌های نصب شده باعث کم یا زیاد شدن مساحت ساختمان شوند.
  • جوشکاری نبشی‌ها به صفحات اتصال باید به بهترین شکل باشد.
  • در دیوارهای با ارتفاع بیش از ۳/۵ متر می‌توان از نبشی کشی افقی استفاده کرد.
  • اگر طول دیوار بیش از 6 متر و ضخامت آن بیش از 40 باشد، مجاز به استفاده از نبشی کشی عمودی هستید.
  • اگر نبشی کشی قائم روی کف باشد، باید یک پیلت به کف متصل و بعد از آن به کمک دو نبشی جوش داد.
  • مقاطع فولادی استفاده شده در نبشی کشی ساختمان باید از جنس فولاد زنگ نزن باشند.
  • نبشی کشی نوع قائم باید به سازه متصل شود و اگر روی تیغه قرار بگیرد، باید آن نبشی دوطرفه به تیر را جوش داد.
  • و…

مهم‌ترین کاربردهای نبشی کشی که باید بدانید

همان‌طور که در بالا هم گفته شد از نبشی‌ها به عنوان مقطع فولادی مهم در بسیاری از کاربردها استفاده می‌شود.

  • چال آسانسور: برای حرکت کابین آسانسور به نبشی فولادی نیاز است. این فرآیند با جوشکاری انجام می‌شود و تمام بارهای آسانسور به آن وارد می‌شود. به طور معمول از نبشی‌های چهار کنج سایز 8 برای این کاربرد استفاده دارند.
  • ساخت طاق سازه و تکیه‌گاه: ساخت طاق و تیکه‌گاه یکی از مهم‌ترین کاربردهای نبشی کشی در ساختمان است. در سقف بالکن‌ها به جای گچ‌کاری، برای اینکه مقاومت و دوام بالایی داشته باشند، از نبشی کشی استفاده می‌شود.
  • تقویت سازه‌ها: معمولا نبشی‌ها را با استفاده از جوش یا پیج در قسمت‌های مختلف سازه به هم متصل می‌کنند تا دوام و استحکام قابل‌توجهی داشته باشد.
  • و…

دقت داشته باشید که برای جلوگیری از کاهش هزینه‌ها آسیب جانی، نبشی کشی باید با رعایت اصول مهندسی انجام شود. برای نبشی کشی دیوارهای داخلی که ارتفاع بیش از 8 متر داشته باشند، وال پست بهترین گزینه است. اگر از وال پست گالوانیزه استفاده می‌کنید، باید از اطراف به سازه متصل و از چند نبشی مختلف استفاده کرد. در حالی که طول دیوارها بیشتر از 6 متر باشد، باید یک نوع خاصی از نبشی را استفاده کرد. این در صورتی است که اگر طول دیوار خیلی زیاد باشد، استفاده از کلاف بهترین گزینه است.

سخن پایانی

در این مقاله از آهن آپ در مورد اهمیت نبشی کشی ساختمان صحبت کردیم. با توجه به تمامی موارد گفته شده می‌توان به این نتیجه رسید که این اقدام برای ساختمان‌های فلزی، بتنی و حتی دیوارهای خارجی سازه ضروری است. اجرای نبشی کشی ساختمان باید مطابق با ضوابط و استانداردهای لازم باشد تا سازه موردنظر بتواند مقاومت خوبی از خود نشان دهد و با کوچکترین بار اضافی تخریب نشود. هزینه نبشی کشی ساختمان به دلیل نوسانات بازار، یک هزینه مشخص و ثابت شده نیست. این هزینه به ابعاد، نوع، ضخامت و حتی سایز نبشی بستگی دارد.

امیدواریم تمامی اطلاعات لازم در مورد نبشی کشی ساختمان را در اختیار شما قرار داده باشیم. نظر شما چیست؟ آیا در این زمینه تجربه یا اطلاعاتی دارید؟ اگر این‌طور است، اطلاعات خودتان را در انتهای همین صفحه با مخاطبان ما در میان بگذارید. اگر هم به نبشی فولادی نیاز دارید، برای استعلام قیمت نبشی می‌توانید با شماره 03138030000 با کارشناسان آهن آپ تماس بگیرید.

سوالات متداول

  1. منظور از نبشی کشی ساختمان چیست؟

نبشی کشی همان شاسی کشی دیوارهای سازه برای مقاومت کردن دیوارها در برابر باد، زلزله و تغییرات جوی است.

  • نبشی کشی در کدام قسمت‌های سازه اجرا می‌شود؟

نبشی کشی بیشتر در نمای ساختمان و دیوارهای سازه است.

3.چه سایزی از نبشی برای نبشی کشی استفاده می‌شود؟

سایز نبشی مورد نظر براساس نقشه، ابعاد و حتی محل اجرا متفاوت است.

4.چه عواملی بر قیمت نبشی کشی ساختمان تاثیر دارند؟

قیمت مصالح، ارتفاع سازه، متراژ نما، تعداد زاویه، کنج و عمق همگی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت نبشی کشی ساختمان هستند.

5
5/ 2 رای
امتـــیاز شمـــا بـه ایــن مقــاله
نظر شما چیست ، روی یکی کلیک کنید
بسیار عالی معمولی خوب نبود
دیدگاه کاربران و مشتریان
  • مهدی رضایی ۱۳ . ۰۳ . ۱۴۰۳

    مقاله بسیار آموزنده‌ای بود. توضیحات دقیقی درباره ضوابط و استانداردهای نبشی کشی ارائه داده بودید که برای هر کسی که در این حوزه فعالیت می‌کند، بسیار مفید است. آیا می‌توانید مثال‌های بیشتری از پروژه‌های واقعی که از این اصول پیروی کرده‌اند را نیز ارائه دهید؟

    • رامتین فردی پور ۱۳ . ۰۳ . ۱۴۰۳

      سلام و تشکر از شما برای این نظر دقیق و سازنده. خوشحالیم که مقاله برای شما مفید بوده است. درخواست شما برای ارائه مثال‌های بیشتر از پروژه‌های واقعی را در نظر خواهیم گرفت و سعی می‌کنیم در مقالات آینده به آن پرداخته شود.

  • سارا شیرازی ۱۳ . ۰۳ . ۱۴۰۳

    عالی بود خیلی خوشم آمد که به جزئیات توجه زیادی شده بود. تصاویر اضافه شده به مقاله نیز بسیار کمک کننده بودند تا مفاهیم بهتر درک شوند. امیدوارم در آینده مقالات بیشتری در همین سطح کیفیت منتشر کنید.

    • رامتین فردی پور ۱۳ . ۰۳ . ۱۴۰۳

      سلام و دست مریزاد! خوشحالیم که مقاله و تصاویر ارائه شده مورد پسند شما واقع شده‌اند. تلاش ما بر این است که همواره مطالبی با کیفیت و مفید ارائه دهیم. منتظر نظرات بیشتر شما در آینده هستیم.

ثبت دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

ثبـت

آهن آپ خرید آنلاین آهن آلات
راه های ارتباطی جستجو
فرم ثبت درخواست و استعلام

اگر صــورت کالا دارید می توانید از طریق دکمه زیر آن را پیوست کنید