شاید تصور کنید که دوام و استحکام یک ساختمان فقط با میلگرد و تیرآهن است؛ اما باید بگوییم نبشی و ناودانی هم نقش مهمی در ایمنی سازه دارند. معمولا برای افزایش مقاومت سازه در برابر تغییرات جوی، اقدامات زیادی انجام میشود. یکی از این اقدامات، نبشی کشی ساختمان است که مطابق با نظر مهندس مشاور طرح و کارفارما اانجام میشود. در اصل این کار، نقش مهمی در انتقال نیروهای خارجی از دیوار به زمین دارد. در این مقاله از آهن آپ در مورد این موضوع بیشتر صحبت میکنیم.
نبشیها یکی از مهمترین مقاطع فولادی هستند که با توجه به سایز، ضخامت و حتی کارخانه تولید شده انواع مختلفی دارند. هم از نظر جنس و هم از نظر روش تولید، میتوان دستهبندیهای مختلفی برای این محصول در نظر گرفت. مهمترین انواع نبشی عبارتاند از:
• نبشی پرسی
• نبشی فابریک
• نبشی بال مساوی
• نبشی بال نامساوی
• نبشی لقمه ای
نوع مقطه فولادی که برای نبشی کشی ساختمان استفاده میشود، به نظر طراح و نوع طراحی سازه بستگی دارد. قیمت نبشی هم از سایز، جنس، نوع و برند آن تاثیر میگیرد. نبشی کشی ساختمان در اصل همان شاسی کشی سازه است که برای افزایش مقاومت سازه در برابر باد، زلزله، تغییرات جوی و … کاربرد دارد.
در اصل یکی از مهمترین اقداماتی است که باید برای مقاومت سازه فلزی، بتنی یا حتی دیوارهای خارجی انجام داد. این نبشی کشی بین دیوار و ستونها انجام میشود و با آجر یا بلوکهای سفالی و سیمانی پر میشود.
این کار باعث انتقال نیروهای خارجی از دیوار به زمین خواهد شد. نبشی کشی نوعی اتصال فلزی در سازه ایجاد میکند. با توجه به این موضوع برای هر دو نوع سازه فلزی و سازه بتنی باید نبشی کشی اجرا شود. اگر این کار به صورت صحیح و مطابق با ضوابط خاص نباشد، خسارتهای زیادی به سازه وارد میکند.
مراحل نبشی کشی ساختمان به صورت زیر است:
همانطور که در بالا گفته شد، فرقی ندارد که نوع سازه شما بتنی است یا فلزی، در هر صورت باید نبشی کشی مطابق با آیین و ضوابط خاص اجرا شود. در نبشی کشی ساختمان فلزی، میتوان نبشیهای عمودی را با جوشکاری به تیرهای افقی بالا و پایین در ستونهای سازه وصل کرد. این کار باعث سهولت در اجرای والپستهای سازه خواهد شد.
حتی در سازههای فلزی این کار را میتوان با تسمه فولادی یا تفنگ میخکوب انجام داد.دقت داشته باشید که اگر این نبشی کشی طبق استانداردهای تعریف شده اجرا نشود، سازه مورد نظر با کوچکترین نیروی اضافی تخریب میشود.در صورتی که دیوارها از جنس پنل باشند، نیازی به فرآیند نبشی کشی نیست؛ چرا که میلگردهای موجود در دیوار، به میزان کافی استحکام و دوام سازه را تامین میکنند. در ساختمانهایی که نمای آنها، پستی و بلندی دارد هم میتوان از شاسی کشی استفاده کرد. برای این کار از پروفیل آهنی، نبشی و پیچومهره استفاده میشود.
نبشی کشی ساختمان بتنی فرآیند متفاوتی دارد و معمولا به دو روش انجام میشود:
یکی از مهمترین نکاتی که در نبشی کشی ساختمان باید به آن دقت داشته باشید، دیوارهای پیرامونی یا بیرونی سازه است که این شاسی کشی به طول و ارتفاع تیغه دیوارها بستگی دارد.
شاید خیلی از افرادی که در این زمینه اطلاعات کافی ندارند، وال پست و نبشی کشی را با هم اشتباه بگیرند. در اصل وال پست مصالحی است که به کمک آن نبشی کشی سازه انجام میشود. البته با قوطی، کلاف و ناودانی هم میتوان این کار را انجام داد؛ اما رایجترین آنها، همان وال پست است. در واقع وال پستها برای توزیع و پخش نیروی وارد شده بر دیوار کاربرد دارند. این مصالح ساختمانی باعث انتقال نیروها به ستونهای اصلی ساختمان میشوند. وال پستها را با مقاطع فولادی مختلفی میسازند.
قیمت نبشی کشی ساختمان، باید با توجه به طرح ساختمان بهخصوص نمای آن تعیین شود. یعنی نبشی کشی نمای ساختمان تاثیر زیادی بر قیمت نبشی کشی ساختمان دارد. قیمت نبشی مورد استفاده در نبشی کشی به صورت شاخهای و کیلویی است.
در صورتی که از نبشیهای سنگین استفاده شود، قیمت بر اساس کیلویی است و هزینه نبشی کشی زیادتر خواهد شد. محاسبه هزینه نقشه کشی ساختمان بر اساس عوامل زیر است:
در نظر داشته باشید که دستمزد نبشی کشی ساختمان بر اساس متراژ، نوع ساختمان، نوع نبشی و حتی تعداد واحدها متفاوت است. دستمزدی که میتوان برای این کار در نظر گرفت از متری حداقل 50 هزار تومان تا متری حدود 2 میلیون در بازار تعیین میشود.
نبشی کشی در اصل یکی از مراحل سفتکاری ساختمان است که با دقت و حساسیت بالایی انجام شود. آیین نامه مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله که به عنوان استاندارد 2800 در نظر گرفته میشود، الزاماتی را برای اصول نبشی کشی ساختمان تعیین کرده است. اصول نبشی کشی ساختمان به صورت زیر است:
سایز پروفیلی که برای نبشی کشی ساختمان انجام میشود، بین 50 تا 150 میلیمتر متغیر است. دقت داشته باشید که سایز پروفیل با توجه به نوع کاربردی که قرار است از آن داشته باشید، تفاوت دارد. سایز پروفیلهای به کاررفته در اتصال ستون به تیر با پروفیلهایی که برای اتصال ستون به دیوار یا فونداسیون استفاده میشوند، تفاوت دارد.
بیشتر بخوانید : نبشی سبک چیست
برای نبشی کشی ساختمان طبق نقشهای که برای ساخت سازه تهیه شده، باید ورق پلیت به ستونها نصب شوند. بعد از آن، در مرحله بعدی باید جوشکاری نبشی کشی را انجام داد. دقت داشته باشید که نبشیها انواع مختلفی دارند و برای اجرای هر نبشی در سازه، باید ضوابط خاصی اجرا شود.
نحوه نبشی کشی ساختمان به مصالح مورد استفاده، معماری سازه، و… بستگی دارد. در ساخت نماهای سنگی و سیمانی، باید نبشیها عمودی و افقی به تیرها و ستونها جوش داده شود. در مراحل بعدی که مستحکم سازی انجام شد، به کمک رابیتس میتوان بقیه مراحل کار را انجام داد.
در سازههای بتنی و فلزی نبشی کشیهای دیوارهای بیرونی اهمیت زیادی دارد؛ اما شاسی کشی تیغههای داخلی به طول و ارتفاع تیغه دیوار بستگی دارند که باید به این مسئله دقت داشته باشید.
نوع نبشی استفاده شده برای مناطق مرطوب یا سازههایی که کنار دریا هستند، برای نبشی کشی متفاوت است. معمولا در چنین مواردی از نبشیهای دریایی استفاده میشود. به این دلیل که این محصولات مقاومت بیشتری دارند.
فرآیند نبشی کشی در دیوارهای خارجی هم به دو صورت است:
بااینکه در بالا به این موضوع اشاره کردیم که نبشی کشی ساختمان با وال پستها متفاوت است. اما در بسیاری از موارد وال پستهت جایگیزن نبشی کشی ساختمان هستند. معمولا دو نوع وال پست برای این منظور استفاده میشود:
بیشتر بخوانید : انواع قاب ساختمانی
اگر با حوزه نبشی کشی آشنایی داشته باشید، این را میدانید که نقشه خوانی نبشی کشی ساختمان طبق ضوابط و مقررات خاص انجام میشود. نقشه کشی ساختمان باید به بخشهای نبشی کشی دیوارهای داخلی، خارجی و نما اختصاص داشته باشد.
در زمان نبشی کشی ساختمان باید حتما مواردی را رعایت کنید:
همانطور که در بالا هم گفته شد از نبشیها به عنوان مقطع فولادی مهم در بسیاری از کاربردها استفاده میشود.
دقت داشته باشید که برای جلوگیری از کاهش هزینهها آسیب جانی، نبشی کشی باید با رعایت اصول مهندسی انجام شود. برای نبشی کشی دیوارهای داخلی که ارتفاع بیش از 8 متر داشته باشند، وال پست بهترین گزینه است. اگر از وال پست گالوانیزه استفاده میکنید، باید از اطراف به سازه متصل و از چند نبشی مختلف استفاده کرد. در حالی که طول دیوارها بیشتر از 6 متر باشد، باید یک نوع خاصی از نبشی را استفاده کرد. این در صورتی است که اگر طول دیوار خیلی زیاد باشد، استفاده از کلاف بهترین گزینه است.
در این مقاله از آهن آپ در مورد اهمیت نبشی کشی ساختمان صحبت کردیم. با توجه به تمامی موارد گفته شده میتوان به این نتیجه رسید که این اقدام برای ساختمانهای فلزی، بتنی و حتی دیوارهای خارجی سازه ضروری است. اجرای نبشی کشی ساختمان باید مطابق با ضوابط و استانداردهای لازم باشد تا سازه موردنظر بتواند مقاومت خوبی از خود نشان دهد و با کوچکترین بار اضافی تخریب نشود. هزینه نبشی کشی ساختمان به دلیل نوسانات بازار، یک هزینه مشخص و ثابت شده نیست. این هزینه به ابعاد، نوع، ضخامت و حتی سایز نبشی بستگی دارد.
امیدواریم تمامی اطلاعات لازم در مورد نبشی کشی ساختمان را در اختیار شما قرار داده باشیم. نظر شما چیست؟ آیا در این زمینه تجربه یا اطلاعاتی دارید؟ اگر اینطور است، اطلاعات خودتان را در انتهای همین صفحه با مخاطبان ما در میان بگذارید. اگر هم به نبشی فولادی نیاز دارید، برای استعلام قیمت نبشی میتوانید با شماره 03138030000 با کارشناسان آهن آپ تماس بگیرید.
نبشی کشی همان شاسی کشی دیوارهای سازه برای مقاومت کردن دیوارها در برابر باد، زلزله و تغییرات جوی است.
نبشی کشی بیشتر در نمای ساختمان و دیوارهای سازه است.
3.چه سایزی از نبشی برای نبشی کشی استفاده میشود؟
سایز نبشی مورد نظر براساس نقشه، ابعاد و حتی محل اجرا متفاوت است.
4.چه عواملی بر قیمت نبشی کشی ساختمان تاثیر دارند؟
قیمت مصالح، ارتفاع سازه، متراژ نما، تعداد زاویه، کنج و عمق همگی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت نبشی کشی ساختمان هستند.
مقاله بسیار آموزندهای بود. توضیحات دقیقی درباره ضوابط و استانداردهای نبشی کشی ارائه داده بودید که برای هر کسی که در این حوزه فعالیت میکند، بسیار مفید است. آیا میتوانید مثالهای بیشتری از پروژههای واقعی که از این اصول پیروی کردهاند را نیز ارائه دهید؟
سلام و تشکر از شما برای این نظر دقیق و سازنده. خوشحالیم که مقاله برای شما مفید بوده است. درخواست شما برای ارائه مثالهای بیشتر از پروژههای واقعی را در نظر خواهیم گرفت و سعی میکنیم در مقالات آینده به آن پرداخته شود.
عالی بود خیلی خوشم آمد که به جزئیات توجه زیادی شده بود. تصاویر اضافه شده به مقاله نیز بسیار کمک کننده بودند تا مفاهیم بهتر درک شوند. امیدوارم در آینده مقالات بیشتری در همین سطح کیفیت منتشر کنید.
سلام و دست مریزاد! خوشحالیم که مقاله و تصاویر ارائه شده مورد پسند شما واقع شدهاند. تلاش ما بر این است که همواره مطالبی با کیفیت و مفید ارائه دهیم. منتظر نظرات بیشتر شما در آینده هستیم.